Op de eerste dinsdag van september vieren we Duurzame Dinsdag, een dag waarop we stilstaan bij de duurzame initiatieven die ontwikkeld zijn en worden, en wat dit betekent voor de toekomst. Duurzame Dinsdag bestaat sinds 1997 en staat vooral in het teken van het communiceren van de initiatieven en signalen van de samenleving richting de politiek. Duurzame Dinsdag geeft de samenleving een podium, zodat we samen naar een duurzame wereld kunnen toewerken.
Duurzame Dinsdag wordt gevierd met diverse activiteiten. Zo wordt er onder andere op Prinsjesdag de Duurzame Troonrede uitgesproken, wordt het trendrapport bekendgemaakt, en worden lintjes voor klimaathelden en prijzen voor duurzame initiatieven uitgereikt.
Bent u geïnteresseerd in duurzaamheid? Lees dan de onderstaande boeken.
Het duisternismanifest
In Het duisternismanifest pleit bioloog Johan Eklöf voor het belang van duisternis. Niet alleen onze individuele gezondheid staat onder druk door kunstlicht, maar het bestaan van vele diersoorten en zelfs de ecologie wordt door lichtvervuiling bedreigd.
De cyclus van dag en nacht heeft op aarde ieder leven gevormd. Zolang als er leven is, richten wij ons naar dit ritme van licht en duisternis. Sinds de uitvinding van de lamp en de wereldwijde toepassing van kunstlicht is ons natuurlijk ritme verstoord. Wij lijden onder lichtvervuiling en dit heeft een grote impact op ons leven.
Weg van de natuur
Ons idee van de natuur is in de afgelopen eeuwen uit koers geraakt: de natuur is niet langer iets waar we deel van uitmaken, maar iets om te overheersen. Dat roept wel vragen op. Want waar staan wij zelf in dat beeld? Filosoof Kees Vuyk onderzoekt in dit boek de achtergronden van veel hedendaagse crises, van de klimaatverandering tot de migratiecrisis en het verlangen naar autocratisch leiderschap. De rode draad is daarbij de worsteling van de moderne mens om zichzelf te plaatsen binnen de natuurlijke orde.
Met een betoog dat zowel filosofisch als toegankelijk is, spoort Weg van de natuur aan tot reflectie en actie en biedt het een hoopvolle weg naar een herstelde verbondenheid met de natuur en de wereld om ons heen.
De boomgrens
De afgelopen 50 jaar krimpen de noordelijke sneeuwbossen in een rap tempo. Hier worden de geologische effecten van klimaatverandering voor het eerst pijnlijk zichtbaar. Ben Rawlence neemt ons mee langs die cruciale grenslijn – van Noorwegen naar Siberië, van Alaska tot Groenland – en combineert een reisverhaal met journalistiek en wetenschap. Hij portretteert 6 boomsoorten, hun mysterieuze werking op de lucht waar wij afhankelijk van zijn, en schetst een verontrustend toekomstbeeld.
Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!