Een interview met Michel Vos

Get your shit together met Michel Vos

Michel Vos, bekend van de Eindbazen podcast, verzamelde de beste technieken en lifehacks voor succes in leven en werk. Het doel: mensen helpen hun shit voor elkaar te krijgen. Hij put uit zijn ervaring als ondernemer en de mixed martial arts en liet zich inspireren door o.a. de special forces. Hij brengt zijn inzichten nuchter en met veel humor, maar raakt ook diepere spirituele inzichten. In dit interview vertelt hij hoe dit boek mensen kan helpen en waarom het hebben van een Roadmap zo belangrijk is.
Door: Sanne Peters

“Je zou kunnen zeggen dat dit boek geen nieuwe informatie bevat en vol staat met tegelwijsheden. Wat dit boek dan zo bijzonder maakt? In Get your shit together zijn technieken en concepten op het gebied van persoonlijk leiderschap en effectiviteit praktisch toepasbaar gemaakt. Aan de hand van simpele oefeningen wordt het duidelijk wat je met een bepaalde techniek kan bereiken. Ik laat de tussenstapjes zien en neem de lezer aan de hand mee in het leerproces. Uit mijn masterclasses merkten mensen dat ze daardoor op allerlei fronten voortgang boekten. Ineens konden ze wel dat gesprek met hun baas aangaan en werden zaken waar ze tegenaan hikten meer behapbaar.

Michel Vos leert je in het boek leert je 42 technieken, maar die hoef je echt niet allemaal in één keer uit te voeren. Het boek kan je zien als een raamwerk; op elk willekeurig punt kun je beginnen met lezen. Kies een paar technieken uit die op dit moment belangrijk voor je zijn en begin daarmee.”

Een van de technieken uit je boek gaat over het maken van een Roadmap: een soort uitgezoomde route als hulpmiddel om je doelen te bereiken. Waarom is het maken van een Roadmap belangrijk?

“Een Roadmap laat zien waar je moet beginnen. Hoe ziet de weg naar jouw gewenste toekomst eruit? Vaak zie ik op actielijstjes dingen staan die mensen moeten doen, maar niet de dingen die ze willen doen. Een Roadmap is een tool waarmee je je ideale toekomst uitstippelt en waarmee je ook grip krijgt op alles wat al op je bordje ligt. Ik zeg altijd: werk niet met deadlines, werk met volgordes. De meeste stress komt voort uit het feit dat mensen zich met veel te veel werk klemzetten in te weinig tijd.

“Werk niet met deadlines, werk met volgordes”

Het opschrijven van doelen is de beste timemanagement interventie die je kunt doen. Tijdens mijn masterclasses laat ik mensen een Roadmap maken. Daarna gaan we de rest van het programma in en besteden we minder aandacht aan de Roadmap. Na een paar maanden kijken we samen terug op de Roadmaps en bijna altijd blijkt dat mensen veel meer op hun Roadmap hebben afgevinkt dan dat ze verwacht hadden. Dat komt doordat je eigenlijk tegen je hersenen hebt gezegd: in de komende periode wil ik deze dingen voor elkaar krijgen. Je hersenen gaan op zoek naar de oplossing, zonder dat je dat zelf doorhebt. Je hersenen breken alles af in instrumenten en obstakels. Als jij een Roadmap hebt gemaakt, zien je hersenen dat als een instructie die ze gaan uitpuzzelen. Zelfs als je er niet bewust mee bezig bent, zal je brein je andere, optimalere keuzes maken om bij de doelen van jouw Roadmap uit te komen.”

Wat hoop je dat lezers meenemen?

“Dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het slagen of falen van alles wat ze willen bereiken. Omstandigheden gebeuren je, maar je kan altijd iets doen om het beter te maken. Mensen zijn volledig in staat om de held in hun eigen verhaal te zijn en er iets van te maken. Proactiviteit wint altijd. Fortune favors the brave, dus als jij bereid bent om uit je comfortzone te stappen en een aantal zaken aan te pakken die je eng, moeilijk of lastig vindt, zul je buiten je comfortzone vinden wat jij hebben wil. Helden komen zelden met lege handen thuis!  Ik hoop dat dit boek mensen instrumenten geeft om die stap makkelijker te maken.”

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!