Expositie ‘Verslaafd aan Oneindigheid’ in Moving Gallery Utrecht

Jaap Godrie gebruikt figuratieve schilderijen om verslavende ideeën te verbeelden. Ideeën die ons denken in hun greep houden maar zelf vaak onzichtbaar blijven. Zijn schilderijen maken deel uit van Verslaafd aan Oneindigheid, het succesvolle boek dat hij samen met Walter Breukers maakte. De originele werken zijn voor het eerst te zien van 7 mei t/m 5 juni in de Moving Gallery Utrecht.

Als je de flaptekst van het boek Verslaafd aan Oneindigheid leest, is het amper te geloven dat het vóór de Coronapandemie en de inval in Oekraïne is geschreven:

‘We leven in een vreemde tijd. Tot voor kort leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Nooit eerder was de mens zo veilig, zo rijk en zo gezond. Maar tegenwoordig haasten we ons van crisis naar crisis en vrezen we het allerergste. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waar is het misgegaan? Breukers en Godrie laten zien dat onze problemen ver teruggaan en voortkomen uit een almaar groeiende verslaving aan één idee: Oneindigheid. Nu is de tijd om radicaal af te kicken.’

In dit actuele licht brengt Moving Gallery de expositie ‘Verslaafd aan Oneindigheid’ van kunstenaar-historicus Jaap Godrie en filosoof-biomedicus Walter Breukers. Een tentoonstelling waarin ons verlangen naar steeds meer, groter en beter centraal staat. De schilderijen zijn daarmee portretten van levensgevaarlijke gedachten.

Galeriehouder Arnoud van Mosselveld over het werk van Godrie: ‘Ik vind het fascinerend hoe Jaap de traditie van schilderkunst inzet om hedendaagse ideeën zichtbaar te maken. Hij beeldt een abstract idee figuratief uit. Zodoende komen in zijn olieverfschilderijen deze beide werelden samen. Het is hedendaagse kunst die op het eerste gezicht klassiek oogt maar ons bij nadere beschouwing op het verkeerde been blijkt te zetten.

Jaap Godrie: ‘Wij zien vaak niet welke concepten ons gedrag bepalen. We gebruiken ze alsof ze ons gegeven zijn, maar dat is niet zo. Door deze ideeën figuratief te schilderen, wordt duidelijk dat ze door ons bedacht zijn, gemaakt, gebouwd.’ Walter Breukers: ‘En als je je realiseert dat concepten gemaakt zijn, is het veel makkelijker om jezelf ervan te bevrijden, om af te kicken en tot nieuwe ideeën te komen.’

Moving Gallery heeft met deze schilderijen een primeur in huis. Dit is namelijk de eerste keer dat ze publiek te zien zijn. Daarnaast toont de galerie ook nieuw werk van Godrie en Breukers, waaronder een raadselachtige korte film, die misschien wel de sleutel tot de expositie vormt.

De expositie is te bezoeken van zaterdag 7 mei tot en met zondag 5 juni, van vrijdag tot en met zondag, van 12:00 tot 17:30 uur. Donderdagen zijn op afspraak. info@movinggellary.nl

Opening 7 mei, 15.30 tot 18.00 uur.
Adres Moving Gallery:  Mgr. van de Weteringstraat 69, Utrecht