Frederike Mewe over ‘Goed zoals je bent’

Onze maatschappij dwingt ons streng te zijn voor onszelf, veel ballen tegelijkertijd in de lucht te houden en alles perfect te doen. hierdoor denken we vaak in negatieve termen over onszelf. Mentale problemen zoals depressie en burn-out houden sterk verband met een negatief zelfbeeld. In Goed zoals je bent toont Frederike Mewe welke psychologische processen hierachter schuilgaan. Mewe combineert theorie met herkenbare voorbeelden, praktische adviezen en schuwt het niet persoonlijk te worden.
Door: Sanne Peters

“Een beetje kritisch zijn is goed, je blijft daardoor scherp en verbetert dingen. Het wordt problematisch als je merkt dat je jezelf continu klein maakt, terugtrekt of bepaalde dingen niet doet omdat je bang bent dat anderen er iets van vinden. Zo durf je bijvoorbeeld niet te solliciteren naar een nieuwe functie omdat je afgewezen kunt worden, of lukt het je niet om jezelf uit te spreken in je vriendinnengroep want dan zouden ze anders naar je kunnen gaan kijken.

Ik merk soms dat mensen samenvallen met hun kritische stem. Ze hebben dan niet door dat deze stem een deel van je is en je deze stem niet bent. Wanneer ik voel dat mijn kritische stem me beïnvloedt, registreer ik hem. Op een later moment schrijf ik op wat het met me deed en hoe ik me voelde. Op die manier krijgt de stem ruimte. Het is goed om je emoties te voelen en deze er te laten zijn. Het blijft een leerproces.”

Waar komt het fenomeen vandaan dat we streng zijn voor onszelf?

“Dat is een combinatie van factoren. De prestatiemaatschappij is daarin een belangrijke factor; we leven in een tijd waarin er van alles kan, waarin de druk erg hoog ligt en waarin we hoge verwachtingen hebben van onszelf. Als we terug gaan in de tijd en kijken naar de mensheid en ons systeem om te overleven, zien we dat deze is ingesteld op angst. Op het moment dat ons angstsysteem goed ontwikkeld is, overleven we. Als je vroeger de grot uitkwam en er stond een beer, dan was het maar goed dat dat angstsysteem goed werkte want anders werd je opgevreten. Als je geen angst voelde, liep je gewoon door en was je er niet meer. Zo zou je kunnen zeggen dat de mensen met de beste angstsystemen keer op keer overleefden.

Vanuit dat perspectief gezien is ons systeem erg gericht op dat wat niet goed gaat. In onze huidige tijd is dit systeem ingesteld op negativiteit en kritiek. Op het moment dat we kritiek horen, gaan we ‘aan’ en onthouden we dit heel goed. Vanuit een overlevingsdrang is dat logisch en handig maar tegenwoordig zijn er veel signalen niet meer angstaanjagend en niet meer nodig om te overleven. Toch gaat het systeem nog steeds aan. We leven dus eigenlijk met een oud systeem in een moderne tijd waarin we op dit moment heel veel last van hebben.

‘De kritische stem denkt: laat ik mezelf maar bekritiseren, dan kan de buitenwereld mij niet meer afwijzen’

Daarnaast is opvoeding ook een factor, want ook onze ouders hebben een systeem dat ingericht is op wat er mis kan gaan en zijn beschermend ingesteld. Alleen komen onze ouders uit een andere generatie waardoor er wat wij van hun hebben meegekregen ook een beperking in zit: ‘doe maar voorzichtig’, ‘dit kan niet’. Een groot deel van die opvoeding komt voort uit zorg, ze willen dat we het goed doen en dat we niet teleurgesteld worden. Dat wordt echter een intern stemmetje waarmee we onszelf gaan bekritiseren. Dat stemmetje denkt dan: laat ik mezelf maar bekritiseren, want dan kan de buitenwereld mij niet afwijzen.

Het is een combinatie van het angstsysteem dat we vanuit vroeger hebben, de opvoeding die we hebben gehad en de huidige maatschappij waarin we ontzettende hoge verwachtingen hebben.”

Wat hoop je dat lezers meenemen uit je boek?

“Dat ze het gevoel krijgen dat ze hier helemaal mogen zijn, met alles erop en eraan. Dat ze los van wat de buitenwereld vindt, bij zichzelf te rade gaan wat ze echt willen en hun eigen pad kiezen. Er zijn zoveel mensen die iets van ons willen, vinden, verwachten of oordelen klaar hebben, en ja daar heb je mee te dealen. Maar daarnaast mag je naar binnen keren en ruimte maken voor wat jij wilt, voor jezelf gaan staan en gaan voelen en geloven dat je hier helemaal mag zijn, met alles erop en eraan: goed zoals je bent.”

Benieuwd geworden naar het boek? Bestel hem dan hier.


Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!