Frits de Lange over Eindelijk volwassen

Eindelijk volwassen

Geloof je in het ideaal van de leeftijdsloze oudere? Of zie je ouderdom vooral als verval? Waar het eerste beeld vooral een illusie verkoopt, is het tweede nogal een domper. Frits de Lange geeft een eigenwijs derde scenario: de wijze oudere. De tweede levenshelft geeft ons namelijk zelfkennis en –relativering. In dit interview vertelt hij over het boek Eindelijk volwassen, wat deze tweede levenshelft inhoudt en wat wijsheid onze cultuur kan opleveren.
Door: Sanne Peters

“Mensen zouden wijsheid moeten nastreven, omdat ze er aangenamere mensen van worden en anders krampachtig in hun ego gaan zitten. Wijsheid geeft ons meer openheid voor de wereld om ons heen. Wijze mensen zijn minder druk met zelfverwerkelijking en hoeven hun ego niet langer te boosten. Ze kunnen met aandacht en mededogen naar anderen kijken, inzien van welke grotere verbanden ze deel uitmaken en daar een rol in spelen en verantwoordelijkheid nemen. Je zit jezelf minder in de weg als je een wijs mens bent. Dat lijkt me een prachtig ideaal voor als je ouder wordt.”

Benieuwd naar het boek Eindelijk volwassen?


Of bestel het e-book.

Hoe weet je dat je in die tweede levenshelft bent beland?

“Het gaat niet zozeer over hoe oud je bent, het heeft meer te maken met hoe je in het leven staat. Jaag je bijvoorbeeld op je tachtigste nog persoonlijke erkenning en maatschappelijke status na, dan is je eerste levenshelft nog niet afgelopen. Wanneer het belang van het voeden van je ego ophoudt en je meer bewust bent van dat jij niet het centrum van de wereld bent, dan is dat het overgangspunt naar de tweede levenshelft.

Wijsheid heeft niet te maken met dat je veel dingen weet, maar dat je zelfkennis hebt en beseft hoe relatief jouw kennis is. Dat je ook heel veel niet weet. Je ego hoef je niet op te geven. Vooral als je jong bent, dan moet je aan jezelf werken en jezelf verkopen en naar de buitenwereld toe iemand zijn, dat is belangrijk. Maar als je echt gaat geloven dat jij dat zelf bent en niet in de gaten hebt dat het alleen een manier is om een plek te verwerven in de samenleving, dan ben je volgens mij nog niet wijs geworden. Je hebt het ego wel nodig maar je moet ook leren zien dat het een spel is.”

“Veel weten is één ding, weten waartoe dat weten dient is de vraag die een wijs mens zou stellen”

In welk opzicht heeft wijsheid invloed op onze cultuur?

“Als je wijsheid omschrijft als het besef dat je deel uitmaakt van grotere verbanden dan heeft onze cultuur dat enorm nodig, zeker ecologisch gezien. Onze cultuur is erg op kennis en zelfontplooiing gericht. Maar waarom gebruiken we die kennis en hoe beoordelen we die kennis? Die vraag is de laatste eeuw niet in onze cultuur gesteld. Ik denk dat we toe moeten naar een wijsheid die oog heeft voor de grotere verbanden, gevoel heeft voor verhoudingen. Het besef, dat we deel uitmaken van een kwetsbare biosfeer en daarin een rol spelen. Alle kennis en technologie die we verwerven moeten we toetsen en kijken of het bijdraagt aan dat grote geheel. Veel weten is één ding, weten waartoe dat weten dient is de vraag die een wijs mens zou stellen.”

Wat hoopt u dat lezers meenemen uit het boek?

“Het besef dat ze eerst bij zichzelf te rade gaan: bevind ik me in de eerste of tweede levenshelft? Herken ik dat onderscheid of vind ik het maar onzin? En als ze zich in de tweede levenshelft bevinden, dat ze zich afvragen of ze voldoende zelfkennis hebben en weten hoe ze zichzelf kunnen relativeren. Dat zijn de twee grote confronterende vragen die je uit het boek meeneemt. Het boek levert je kennis op over de filosofie en gerontologie maar het boek is pas succesvol als mensen het zien als een spiegel die ze aan zichzelf kunnen voorhouden.”

Ben je enthousiast geworden over Eindelijk volwassen en wil je het boek lezen?

Of bestel het e-book hier.