Gary Ferguson en zijn connectie met de natuur

Gary Ferguson schreef de eerste twintig jaar van zijn carrière over welke sporen mensen achterlaten in de natuur, maar focust nu op welke sporen de natuur in mensen achterlaat. In De 8 grote lessen van de natuur laat Ferguson zien hoe we weer in contact kunnen komen met de natuur. In dit interview vertelt hij over wat de natuur voor hem betekent en hoe wij van haar kunnen leren.
Door Sanne Peters

“Het eerste wat ik me als kind herinner, is dat ik getrokken werd door het mysterie van de natuur. Ze was zo’n bron van vreugde en verwondering. Waar komen de vlinders vandaan? Hoe lichten de vuurvliegjes hun buik op? In mijn tienerjaren woonde ik in een huis dat niet altijd erg vredig was en dat was niet altijd even makkelijk. De natuur werd niet alleen een plek voor mij om tijd door te brengen, maar ze gaf me ook het gevoel dat ik tot iets groters behoorde en ze mij zag zoals ik was. Op dat moment creëerde de natuur een emotionele connectie met mij.

In mijn late tienerjaren begon ik mijn carrière en vrije tijd zo veel mogelijk te wijden aan het bezoeken van de wildste plekken op aarde. In de loop der tijd kreeg ik een gevoel van deze wijsheden, deze lessen over hoe het leven op aarde werkt. Ik begon eindelijk goed te zien dat het voor ons ook zo werkt, want wij behoren ook tot de natuur.”

‘De natuur gaf me het gevoel dat ik tot iets groters behoorde’

Wanneer realiseerde je dat je hierover wilde schrijven?

“Tijdens mijn tijd op de middelbare school kwam ik erachter dat ik gevoel had voor schrijven. Toch besloot ik pas als student dat ik schrijver wilde worden. Een van de oorzaken daarvan was dat ik veel dingen leuk vind en het daardoor moeilijk was om een carrièrepad te kiezen. Uiteindelijk leek schrijven een manier om mijn hart te volgen en alles te doen wat me interesseerde. Daarnaast kon ik door te schrijven mijn gedachtes over de manier waarop de wereld werkt, doorbreken. Bijvoorbeeld door iedere keer dat ik buiten was en de natuur ervaarde of mensen en tradities tegen kwam die ik niet goed kende. Mijn eigen leven in perspectief breidde erg uit en dat vond ik een erg fijn aspect van schrijver zijn.

Een ervaring die daarbij aansluit, is de keer dat ik me op de savanne van Oost-Afrika bevond. Het enorme aantal en de verscheidenheid van grote dieren verbaasde me. Om in de aanwezigheid van dat niveau van de natuur te zijn, was een manier om van het podium af te komen. We gaan door het leven met de gedachte dat het een film over onszelf is. En zo zien we alles: wat voor invloed heeft het op mij? De natuur was zo groots dat ik blij was dat ik naar de rand van het podium werd geduwd en het gevoel had dat ik getuige was van iets waar ik deel van uitmaak, maar niet de ster ben. Dat is heel gezond voor de menselijke geest.

Lees wat Gary Ferguson over de natuur schrijft in De acht grote lessen van de natuur

‘We gaan door het leven met de gedachte dat het een film over onszelf is’

We zijn belangrijk, maar dat geldt ook voor elke andere levensvorm. Het zou dus fijn zijn als we dat ook vaker kunnen ervaren. Kijk eens wat er om ons heen in de wereld gebeurt. Of het nu in de wildernis is of niet, erken dat we gelijken zijn. En wat er met een van ons gebeurt, goed of slecht, overkomt ons allemaal.”

Hoe kwam je op het idee voor dit boek?

“Het heeft denk ik iets met mijn leeftijd te maken. Ik ben nu 63, en toen ik zestig werd keek ik over mijn schouder naar wat ik allemaal heb gedaan en welke avonturen ik heb beleefd. Naast het plezier, wat waren de dingen die de natuurlijke wereld me meebracht en liet zien? En zou ik een ander persoon zijn en anders naar de wereld kijken als ik deze ervaringen niet had gehad? Ik dacht niet alleen na over wat ik over de natuur had geleerd, maar ook over de toevalligheid en de sociologische en biologische kant die erbij kwamen kijken. Dat leidde tot lessen die de natuurlijke wereld me leerde. En ik denk dat deze wijsheid beschikbaar is voor iedereen als we alles rustig bekijken en er aandacht aan willen besteden.”

In een van de acht lessen beschrijf je dat de natuur zichzelf herstelt na een natuurramp. Vind je dat de mens de natuur hier en daar moet helpen of juist haar gang moet laten gaan?

“Ik denk dat we de natuur in de gaten moeten houden om zo haar processen te begrijpen, en dan de voorwaarden scheppen waarin die processen zich kunnen ontvouwen. De systemen zelf zijn erg complex. Als we te snel vooruit gaan en denken dat we alles al weten, komen we vaak op verschrikkelijke oplossingen. Allereerst moeten we stoppen waar we mee bezig zijn en respect tonen. Dit is, op het gebied van klimaatverandering, wat we moeten doen om een bepaald niveau van stabiliteit in dit klimaat te behouden. Zo geven we de natuur de kans om zichzelf op de best mogelijke manier te ontvouwen en te corrigeren wat wij hebben vernield.

‘Als we te snel vooruit gaan en denken dat we alles al weten, komen we vaak op verschrikkelijke oplossingen’

We hebben nog veel te leren. We weten niet eens wat er aan de hand is op een vierkante meter aarde. Alle biologische systemen die daar plaatsvinden, kennen we niet. We zijn erg vroeg in de leer over wat de natuur doet. Met dat in gedachten kunnen we leren wat de natuur nodig heeft, qua leefomgeving, qua conditie en om zichzelf te genezen.”

 

De 8 grote lessen van de natuur van Gary Ferguson is afgelopen jaar verschenen bij Uitgeverij Ten Have. Benieuwd geworden?

 

 

Wat Gary Ferguson over de natuur schrijft is ook te lezen als e-book!