Wanneer medicijnen niet meer werken

‘Ik hoop dat dit boek iets teweegbrengt’

De professor als proefkonijn is het persoonlijke verslag van een uitbehandelde migrainepatiënt. Toen de artsen Irene van Staveren niet verder konden helpen, ging ze zelf op onderzoek uit. Zij verdiepte zich in wetenschappelijk onderzoek buiten de mainstream. En met effect: de aanvallen namen met 90% af. De professor als proefkonijn verschijnt op 26 mei 2020 bij Uitgeverij Ten Have.
     Door: Sanne Peters

 

“Toen ik op mijn 21e migraine kreeg, had ik geen idee wat me te wachten stond. Ik had een onderbuikgevoel dat het iets bijzonders was, geen normale hoofdpijn. Een paar familieleden hadden het, dus ik wist wel wat het was. De eerste jaren was er geen medicijn, dus de dokter vertelde me om het maar uit te zieken. Sindsdien begon mijn zoektocht naar een oplossing. Zo probeerde ik allerlei methodes: yoga, bepaalde thee of zelfs acupunctuur. Ik probeerde zulke dingen voor een tijd, maar stopte daarna ook weer omdat niets hielp.

De zoektocht ging met periodes. Als ik niet zo onderzoekend was aangelegd of geen ervaring had op het gebied van onderzoek, denk ik dat ik even strijdvaardig was geweest in de zoektocht, alleen zou het minder effectief zijn.”

Je begon aan een zelfonderzoek en later heeft dit zich gevormd tot het boek De professor als proefkonijn. Hoe ontstond die ontwikkeling?

“Het was voor mij een voordeel dat ik wetenschapper ben en geïnteresseerd in niet-standaard onderwerpen. Ik voelde me dus als een vis in het water toen ik aan mijn zelfonderzoek begon. Al snel lukte het om veel te weten te komen en al zoekende kwam ik literatuur tegen. Ik lees als het ware om het onderwerp heen door me ook te verdiepen in andere disciplines.

‘Boeken over migraine kruipen in de slachtofferrol en kijken niet naar oplossingen’

Het idee om een boek te schrijven, had ik niet gelijk. In 2016 begon ik met een digitaal dagboek, waar ik elke dag bladzijden vol schreef over mijn voortgang. Op die manier kon ik van me afschrijven, wat me mentaal hielp. Ik schreef ook de experimenten op die ik op mijzelf probeerde. Na twee jaar dacht ik: dit is een rijke bron aan informatie, misschien hebben anderen er wat aan. In mijn zoektocht had ik dat zelf namelijk niet. Boeken over migraine gaan vooral over de ellende en kruipen in de slachtofferrol, maar kijken niet naar oplossingen.

Bekijk De professor als proefkonijn

Het schrijfproces zelf verliep heel soepel, ondanks dat ik nog ziek was en maar een beperkt aantal uur kon werken. Ik ben altijd open geweest naar mijn leidinggevenden over mijn boek en het was fijn dat zij begrepen dat het onderdeel was van mijn genezingsproces. Uiteindelijk is de deadline wel verschoven, omdat ik sommige dagen maar twee tot drie uur kon schrijven.”

 

Op een gegeven moment gebruikte je veel medicijnen en was je volgens je arts zelfs medicijnverslaafd. Je kreeg toen het advies om in één keer te stoppen met al je medicijnen. De artsen hadden geen onderbouwende argumenten dat deze methode zou werken.

“Het was goed dat ze eerlijk waren en toegaven dat er geen bewijs voor verbetering bestond. Ze lieten de keuze aan mij en ik was vrij om het te proberen. Toch vond ik het ook inconsequent, want ze zijn meestal erg negatief over alternatieve geneeswijzen, zoals een glutenvrij dieet of extra vitamine B12. Ik vind dat ze opener moeten zijn en meer onderzoek moeten doen naar complementaire geneesmiddelen.

‘Er moet meer onderzoek gedaan worden naar alternatieve geneesmiddelen’

Ik hoop daarom dat dit boek iets teweegbrengt. Ik heb het boek voor drie doelgroepen geschreven: de patiënt, de behandelaar en de wetenschappelijke onderzoeker. Het is lastig om onderzoek te doen naar complementaire geneesmiddelen, omdat de meeste onderzoeken gefinancierd worden door de farmaceutische industrie en zij er dan niets mee verdienen. Toch hoop ik dat de hypotheses die ik stel in mijn boek, worden onderzocht.

Ik zit nu op nog maar een aanval in de maand en dat is geweldig. Het voelt alsof  ik mijn leven terug heb. Ik ging van mijn 21e in een paar jaar tijd naar vier aanvallen paar maand. Nu heb ik haast alleen maar latente aanvallen.”

 

Meer weten over Irene van Staveren?

De auteur van De professor als proefkonijn heeft ook onlangs een Brainwash Talk gegeven. Als hoogleraar pluralistische economie laat Irene van Staveren zien dat het kapitalistische systeem niet de enige theorie zou moeten zijn. Bekijk haar Brainwash Talk hier!