#ikleesthuis: ieder mens is creatief

Creativiteit lijkt een begrip dat weigert zich te laten definiëren. Toch is ieder mens creatief. Zo stelt Questlove, auteur van Creative Quest. Deze creativiteit kan echter wel ongelijk verdeeld zijn binnen een persoon. Zo is niet iedereen een begaafd schilder, bijvoorbeeld, maar zijn er weer andere vlakken waarop die creativiteit zich uit.

In deze vreemde tijden kunnen we allemaal wel een beetje creativiteit gebruiken. Soms is dat wel moeilijk, en daarom verwoordt Questlove het op de volgende manier:

Creativiteit gaat er niet om dat je

alles binnenlaat, maar dat je

weigert dingen buiten te houden.

Dat lijkt tegenstrijdig, maar is dat niet. Het gaat er namelijk niet om dat je alles maar binnenlaat zonder ernaar om te kijken. Het gaat er juist om dat je dingen niet buiten houdt omdat je er het (creatieve) nut niet van inziet. “Probeer altijd geïnspireerd te worden door iets verrassends – of jezelf te verrassen door altijd geïnspireerd zijn.” Want inspiratie komt uit de vreemdste hoeken soms. Zo deed het getjilp van vogels hem realiseren dat er een patroon in zat, een ritme. Aangezien vogels zingen is dat geen vreemde verbinding, maar het deed hem vervolgens denken aan een specifiek liedje, wat hem weer eraan deed denken een papieren bekertje op te pakken. Dat had hij namelijk laten vallen.

Inspiratie kan dus de vreemdste vormen aannemen, en het is aan ons om daarvoor open te staan. Want ieder mens is creatief, en dat kan leiden tot het makkelijker doorkomen van de quarantaine.

Ook beschikbaar als e-book!

Over Creative Quest

In Creative Quest onthult de wereldberoemde artiest Questlove het geheim van creativiteit. De oprichter van The Roots toont dat creativiteit voor 1% inspiratie is en voor 99% een proces dat we kunnen organiseren en aanleren. In Creative Quest laat Questlove zien hoe hij en talloze collega-artiesten, waaronder Björk, Elvis Costello, Pharrel Williams en Malcolm Gladwell, steeds maar weer op nieuwe ideeën komen.Dichter bij het creatieve proces kun je niet komen. Met veel humor, smeuïge anekdotes en praktische tips leert Questlove je denken als een scheppend artiest. Iedereen is gebaat bij nieuwe ideeën, en met Creative Quest maak je creativiteit tot een gewoonte.

Over Questlove

Questlove (1971) is de drummer van The Roots, designer, producer, DJ, culinaire entrepreneur en schrijver van diverse boeken over creativiteit. Creative Quest is zijn eerste boek in het Nederlands.