#ikleesthuis Tip 2: Handboek voor de moderne stoïcijn

De wereld lijkt even op zijn kop te staan ten tijde van het coronavirus. Hoe vervelend de situatie ook is, je hebt opeens wel tijd voor een goed boek. ‘Vandaag niet naar buiten? Dan haal je de wereld naar binnen. Met een boek!’ luidt de slogan van stichting CPNB dan ook. De medewerkers van Ten Have vertellen je de aankomende dagen graag over hun favoriete boeken. Vandaag vertelt brand manager en acquirerend redacteur Rick over het Handboek voor de moderne stoïcijn.

In onzekere tijden biedt de stoïcijnse filosofie uitkomst, zo is de belofte van het Handboek voor de moderne stoïcijn. De afgelopen week bleek in dat opzicht een uitstekend testmoment. Het leven stond in rap tempo op z’n kop en rust bewaren bleek nog knap lastig.

In dit werkboek van Massimo Pigliucci en Gregory Lopez geven de auteurs aan dat het grondconcept van de stoïcijnse filosofie de zogeheten stoïcijnse tweedeling is. De eerste opdrachten die ik deze week met dit boek voltooide, gingen dan ook daarover. De stoïcijnse tweedeling maakt een scherp onderscheid tussen zaken die wel en zaken die niet in jouw invloedssfeer vallen. Waar we, zeker in deze tijden, ons vaak bezighouden met zaken waar we geen invloed op hebben, zorgt dit voor onrust en stress. Beter is het, volgens deze eeuwenoude filosofie, om je te focussen op dát waar je wel invloed op uit kan oefenen.

De eerste week noteerde ik elke dag voor het tandenpoetsen vijf zaken die ik volledig in de hand heb en zaken die ik onvolledig in de hand heb. Hierdoor werd duidelijk wat ik aandacht moest geven. Door dit dagelijks te doen, kregen angstige en onzekere gedachten zowaar minder vat op me. Op naar week 2 dus!

Over Handboek voor de moderne stoïcijn

In het Handboek voor de moderne stoïcijn maken Massimo Pigliucci en Gregory Lopez eeuwenoude filosofie praktisch toepasbaar. In ons hectische bestaan wordt stress meestal veroorzaakt door situaties die grotendeels buiten onze invloed liggen. Maar onze reactie op deze problemen kunnen we wel zelf controleren – dit is het uitgangspunt van de oude stoïcijnen. Deze eeuwenoude filosofie helpt ons uitdagingen aan te gaan en te excelleren onder druk. Dit Handboek voor de moderne stoïcijn is opgezet als werkboek om je leven werkelijk te veranderen. Een praktischer boek over omgaan met tegenslag en stress verscheen er nog niet.