#ikleesthuis Tip 3: Met Nietzsche de bergen in

De wereld lijkt even op zijn kop te staan ten tijde van het coronavirus. Hoe vervelend de situatie ook is, je hebt opeens wel tijd voor een goed boek. ‘Vandaag niet naar buiten? Dan haal je de wereld naar binnen. Met een boek!’ luidt de slogan van stichting CPNB dan ook. De medewerkers van Ten Have vertellen je de aankomende dagen graag over hun favoriete boeken. Vandaag vertelt marketingstagiair René over Met Nietzsche de bergen in.

Ik heb tijdens mijn vakanties vaak gewandeld. Zo heb ik Noorse gletsjers gezien, oergesteente in Luxemburg, de Grand Canyon in Amerika en het paradijselijke van park Ordesa in Spanje. Het heeft iets indrukwekkends om tussen de bergen te lopen, zelfs met een lichte vorm van hoogtevrees. Met Nietzsche de bergen in bracht voor mij dat gevoel even terug – omringd door reuzen met niets dan een handjevol metgezellen en mijn eigen gedachten. En voor een moment waande ik mezelf weer even daar, buiten, ver van huis en haard, ver van de huidige onrust.

Dit boek biedt wandelaars de mogelijkheid om toch op reis te gaan, al dan niet fysiek, en zaken in een ander perspectief te zien. En wie weet wanneer het weer mogelijk is om dan fysiek te reizen, zit er misschien een bezoek aan Zwitserland door dit boek in het verschiet.

Over Met Nietzsche de bergen in

John Kaag maakt in Met Nietzsche de bergen in twee filosofische reizen – als recalcitrante 19-jarige en als 36-jarige echtgenoot en vader. Tijdens beide reizen gaat Kaag al hikend op zoek naar de bronnen van Nietzsches filosofie en leven. Hij verweeft filosofische ontdekkingen met zijn eigen zoektocht naar een authentiek leven.De radicale ideeën van Nietzsche blijken verschillende dingen te betekenen tijdens verschillende momenten op de levensweg. En hiking blijkt de perfecte metafoor voor nietzscheaans leven: zelfs een flinke uitglijder maken is onmisbaar om te worden wie we zijn.