#ikleesthuis Tip 4: Simone de Beauvoir

De wereld lijkt even op zijn kop te staan ten tijde van het coronavirus. Hoe vervelend de situatie ook is, je hebt opeens wel tijd voor een goed boek. ‘Vandaag niet naar buiten? Dan haal je de wereld naar binnen. Met een boek!’ luidt de slogan van stichting CPNB dan ook. De medewerkers van Ten Have vertellen je de aankomende dagen graag over hun favoriete boeken. Vandaag vertelt uitgever Niels over de nieuwe biografie over Simone de Beauvoir.

Een boek waarvan ik het bijna jammer vind dat ik het al gelezen heb, is Simone de Beauvoir: een leven van Kate Kirkpatrick. Het is een meeslepende biografie, die leest als een Netflix-serie en je kijk op één van de iconen van de feministische filosofie volledig verandert. Ook doet het je nadenken over je eigen leven. Hoe vrij is dat nou eigenlijk? Hoe wil je zelf leven? Hoe zou het anders kunnen?

Ik denk dat dit boek onder alle omstandigheden geweldige lectuur is, maar zeker in dagen waarop je aan huis gekluisterd zit lijkt het me een ideaal boek om je mee terug te trekken, om daarna rijker weer naar buiten te gaan. En wat ik er dan zeker ook bij zou lezen is de bundel Waarom ik van Simone de Beauvoir houd, dat met vijftien brieven van prominente Nederlandse en Vlaamse schrijfsters een fascinerend beeld schetst van de betekenis van De Beauvoir anno nu.

Over Simone de Beauvoir

Filosoof, schrijver en feministisch icoon – Simone de Beauvoir was het allemaal. Biografe Kate Kirkpatrick had voor het eerst toegang tot nooit eerder beschikbare dagboeken en correspondentie. Het resultaat is een echte pageturner: diepgravend, verrassend en ontroerend.

Deze baanbrekende biografie werpt een geheel nieuw licht op De Beauvoir, die definitief neergezet wordt als een van de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw.

‘Toen De Beauvoir haar nu beroemde woorden in De tweede sekse schreef – “Je komt niet ter wereld als vrouw, je wordt vrouw” – wist ze niet hoe groot de invloed van dat boek zou zijn op de rest van haar leven of de levens van degenen die na haar kwamen.

Er is veel geschreven over de betekenis van die zin, over wat dat betekent: vrouw “worden”. Dit boek is gewijd aan de vraag hoe De Beauvoir zelf is geworden wie ze werd.’ – Kate Kirkpatrick