#ikleesthuis Tip 5: Stop met redelijk zijn

De wereld lijkt even op zijn kop te staan ten tijde van het coronavirus. Hoe vervelend de situatie ook is, je hebt opeens wel tijd voor een goed boek. ‘Vandaag niet naar buiten? Dan haal je de wereld naar binnen. Met een boek!’ luidt de slogan van stichting CPNB dan ook. De medewerkers van Ten Have vertellen je de aankomende dagen graag over hun favoriete boeken. Vandaag vertelt marketeer Roos over Stop met redelijk zijn.

Stop met redelijk zijn is een goed getimede, broodnodige boodschap van Eleanor Gordon-Smith. Op indringende en doortastende wijze laat zij door middel van voorbeelden en filosofische principes zien dat de rationaliteit lang niet meer zo in verband staat met de traditie waarin het is ontstaan. Oftewel, we zijn zo blij met onze redelijkheid dat we het punt soms voorbij gaan en de ander helemaal niet overtuigen. Stop daar maar eens mee!

Zoals de auteur zich afvraagt in het boek: “Hoe komt het dan toch dat we, ook al weten we heel goed dat van gedachten veranderen ingewikkeld, moeizaam en rommelig is, net als wij zelf, nog steeds vasthouden aan het idee dat een rationeel debat de beste manier is om het aan te pakken?” Gordon-Smith geeft dan ook een tegengeluid en laat zien dat een rationeel debat helemaal niet per se tot het beste resultaat leidt. Wees maar eens tactisch recht voor zijn raap terwijl je het toch nog gezellig houdt in deze quarantaine tijden.

Over Stop met redelijk zijn

Eleanor Gordon-Smith laat in Stop met redelijk zijn zien hoe wij van mening veranderen. Levensveranderingen vinden zelden plaats na een zorgvuldige afweging. Hoe komt het dan dat we nog steeds denken mensen met argumenten te overtuigen anders te leven.Gordon-Smith onderzoekt waargebeurde verhalen van mensen die hun leven radicaal omgooiden: van het uittreden uit een sekte tot het aanpassen van onze herinneringen. De auteur houdt ons met diepgang en humor een confronterende spiegel voor: zijn we wel zo rationeel als we denken?