In memoriam: Mihály Csíkszentmihályi

Gerenommeerd psycholoog Mihály Csíkszentmihályi is op 20 oktober 2021 overleden in Claremont, Verenigde Staten. Hij is 87 jaar geworden.
Csíkszentmihályi was een expert in de psychologie van de positiviteit en introduceerde de theorie over flow in de jaren zeventig.

Mihály Csíkszentmihályi was geboren in 1934 in Fiume, toen onderdeel van Italië. Hij emigreerde naar de Verenigde Staten in 1956. Hij studeerde af van de Universiteit van Chicago in 1959 en begon met lesgeven bij Lake Forest College. Hij was een professor ontwikkelingspsychologie van 1971 tot 1987 bij de Universiteit van Chicago. Vanaf 1985 was hij lid van de adviesraad voor de Encyclopaedia Britannica. Vanaf 1999 tot aan zijn overlijden was hij professor in de psychologie en management aan de Clarmont Graduate University.

In 2020 verscheen zijn boek Flow en in 2021 verscheen Creativiteit bij onze uitgeverij.

De theorie van flow

Csíkszentmihályi  deed grensverleggend onderzoek naar flow: wat maakt een ervaring bevredigend en wat gebeurt er als we opgaan in het moment. De eerste verschijning van Flow (1990) was een mijlpaal in het denken over de kwaliteit van onze ervaring. Sindsdien zweren topsporters, muzikanten en professionals wereldwijd bij deze methode. Door flow leren ze hun bewustzijn kennen, ontdekken ze wat waar geluk inhoudt en verbeteren ze de kwaliteit van hun prestaties en leven.