Interview: Frank Meester over het inconsequentialisme

Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen van Frank Meester is een filosofisch zelfhulpboek dat je helpt om met meer lichtheid in het leven te staan. Iedereen kent de situatie waarin je probeert consequent te zijn, maar tevergeefs. Frank Meester laat zien waarom dat ook niet anders kan. Er is altijd iets wat aan onze principes ontsnapt, hoe we ons best ook doen. Dat zullen we moeten accepteren. Het boek is bedoeld voor iedereen die het leven serieus neemt, maar niet te.
Door: Sanne Peters

“Mensen zijn wezens die orde op zaken willen hebben. Dat zit een beetje in ons gebakken, dat is waarschijnlijk iets evolutionairs: als je weet hoe het zit, weet je wat je moet doen. We raken snel gefrustreerd als we niet weten hoe iets zit of als iets niet op een consequente manier gaat. Dit kan bijvoorbeeld al voorkomen bij het categoriseren van je boekenkast. Zo horen bepaalde boeken van Sartre bij literatuur, andere bij filosofie en dan heb je ook boeken over Sartre zelf. Zet je deze boeken neer bij biografieën, bij Sartre of bij de naam van de auteur? Bij het inconsequentialisme gaat het erom dat zaken soms niet perfect zullen lukken.”

Is dat niet erg makkelijk gezegd, dat het allemaal niet hoeft te lukken?

“Het is eigenlijk juist heel moeilijk. Lijkt het je niet veel fijner als je juist wel weet hoe het zit? Je moet er mee zien te leven dat je het verhaal over de wereld nooit helemaal rond krijgt. Het is nooit perfect. Dat betekent niet dat je maar achterover kunt gaan leunen. Dat het toch allemaal niets meer uitmaakt. Je kunt namelijk wel streven naar een optimum. Wat is in de gegeven situatie het beste? Maar die situatie kan weer veranderen. Dus moet je het telkens weer bijstellen.

Wanneer je alleen een inconsequent verhaal kunt vertellen aan de wereld, betekent dat dat je een beperkt perspectief hebt op de wereld. Jouw wereldbeeld is beperkt. Daardoor maak je fouten en heb je blinde vlekken. Je moet eigenlijk voortdurend in gesprek gaan met mensen die andere perspectieven hebben, zodat je jouw perspectief kan bijstellen. Dat is helemaal niet leuk want als je weet hoe iets in elkaar zit, moet je dat veranderen en dat geeft weerstand. Mensen zijn nu eenmaal niet dol op veranderingen.”

Hebben de vogelbekdieren op de omslag van het boek een betekenis?

“Vogelbekdieren zijn dieren die lastig in één hokje te plaatsen zijn. Het zijn zoogdieren, maar ze leggen wel eieren en hebben een snavel. Toen in de 18e eeuw voor het eerst een opgezet vogelbekdier mee naar Europa kwam, dachten experts dat iemand wat verschillende dieren aan elkaar had geplakt. Wij mensen zijn hokjesdenkers, alleen krijgen we niet alles in een hokje. Het vogelbekdier wijst ons daarop. Door te beseffen dat je niet alles per se in hokjes hoeft te plaatsen, kan dat rust geven. Daar gaat inconsequentialisme over.”

 Wat hoop je dat lezers meenemen uit het boek?

“Als we het allemaal niet zo precies weten, betekent het dat we bescheiden moeten zijn. Niet te grote plannen moeten hebben. Niet te ver vooruit proberen te denken. Alles met kleine stapjes doen. Alles wat we doen heeft heus wel effect, maar niet tot in het oneindige. Dat geeft misschien wat lucht. Als je dat beseft kun je je makkelijker neerleggen bij het feit dat wat je dacht dat waar was, niet helemaal klopt. Dan ben je misschien makkelijker bereid om je eigen wereldbeeld bij te stellen en dat is heel belangrijk.”

Enthousiast geworden over Waarom we de wereld niet rond kunnen krijgen naar aanleiding van het interview? Bestel het boek hier of het e-book hier.

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interview? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!