Peter Henk Steenhuis: ‘Ik wil zingeving concreet maken’

Zin in het alledaagse bevat gesprekken met gewone, maar altijd bijzondere Nederlanders over hoe zij hun leven betekenis geven. Peter Henk Steenhuis sprak met hen niet over zingeving in theoretische zin, maar verzamelde verhalen over de manier waarop zij zin doen. Betekenis geven aan het leven heeft altijd een dimensie die is geworteld in het dagelijkse leven: zoals bij sporten en muziek maken. Dit boek bundelt de meest gelezen stukken uit de spraakmakende gelijknamige rubriek in Trouw.

Door: Sanne Peters

“Het is belangrijk om het over zingeving te hebben, omdat we het constant doen. Het is net zoals ademhalen. We zijn de hele dag bezig met zingeving, alleen valt het pas op als we het er moeilijk mee hebben. Bijvoorbeeld wanneer je met pensioen gaat en je niet weet hoe je je leven moet indelen. Dan gaat het schuren. Net zoals je tijdens een longontsteking of een allergieaanval last hebt met ademen. Ik denk dat we ons leven makkelijker kunnen maken als we vaker over zingeving nadenken en we met elkaar gesprekken hierover voeren.”

Zin in het alledaagse bundelt gesprekken met mensen over hoe zij hun leven betekenis geven. Wat kan het mensen opleveren om vaker over zingeving na te denken?

“Het zorgt ervoor dat je keuzes kunt maken. Vorige week sprak ik een student die zei: ‘eigenlijk vind ik stagelopen veel fijner dan studeren.’ Waarom vond hij dat? Omdat de stage er om vijf uur ’s middags op zat, maar het studeren altijd door gaat. Dat vond ik een belangrijke opmerking want als deze student later zzp’er wordt, heeft hij een groot probleem. Hij moet dus op zoek naar een vaste baan. Dit is nadenken met betekenis van zingeving, wat ik in mijn boek het zinrijke noem: wat zijn mijn taken en ben ik in staat te verwoorden wat ik moet doen?

Ik denk niet dat veel studenten nadenken over de vraag hoe flexibel ze willen leven. Maar als je dat wel doet en je hebt het er met anderen over, kun je een mogelijke burn-out kunnen voorkomen. Als je weet wat je wilt in je leven, kan je de goede keuzes voor jezelf maken.”

Merk je dat jijzelf bepaalde keuzes maakt doordat je bezig bent met zingeving?

“Ja, een goed voorbeeld hiervan is dat ik gevraagd werd om te solliciteren voor de hoofdredactie van Trouw. Dit was in de periode dat ik net kinderen had gekregen. Ik dacht toen: wat zou dit betekenen voor mijn taak? Als je in de hoofdredactie komt, weet je dat je niet voor acht uur ’s avonds thuis bent. Wat betekent dat voor het feit dat ik kleine kinderen heb? Mijn vrouw zou dan voor alles moeten opdraaien. Is dat wat ik wil? Nee, want we hadden afgesproken dat we het samen zouden doen. Oftewel, ik moest niet solliciteren als ik mijn belofte met mijn vrouw wilde nakomen.

‘Zingeving helpt bij het voorkomen van grote problemen in je leven’

Doordat je van te voren nadenkt over de keuzes die je kan maken en de uitkomsten die deze keuzes hebben op je leven, denk ik dat zingeving helpt bij het voorkomen van grote problemen in je leven.

Ook helpt het je om meer zin in je dagelijks leven te hebben en te houden. Ik ben van mening dat dit soort gesprekken over zingeving al eerder gevoerd moeten worden, bijvoorbeeld op basisscholen bij het kiezen van een passend advies en op middelbare scholen bij het kiezen van een vervolgopleiding.

En ook als je bij een bedrijf werkt, kun je je afvragen: wat wil ik worden in dit bedrijf en wat is mijn ambitie? Op deze manier kan je beter een carrière uitstippelen waarin een burn-out wellicht geen plaats heeft.”

Wat hoop je dat lezers meenemen uit dit boek?

“Ik hoop dat ik de term zingeving concreet kan maken. Ik geef veel lezingen over zingeving. Dan begin ik met de vraag: wat vind je zelf van zingeving? Bijna iedereen zegt: het is vaag. Dat vond ik zelf eerst ook. Wat ik dan zeg is: ik ga nu een lezing houden, je mag het belachelijk vinden wat ik zeg, je mag het slecht vinden, maar ik wil dat je aan het eind kan toegeven: dit is niet vaag. Ik wil dat mensen na het lezen van dit boek zingeving niet meer vaag vinden. Je mag het boek slecht geschreven vinden, of zeggen dat ik de verkeerde mensen heb geïnterviewd, maar als je zingeving nog steeds vaag vindt, heb ik gefaald.”

Enthousiast geworden over Zin in het alledaagse naar aanleiding van het interview? Bestel het boek hier of het e-book hier.

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interview? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!