Op 10 mei 2025 is het Offlinedag: een uitnodiging om je schermen even uit te zetten en bewust te kiezen voor rust en aandacht. Wat is er op zo’n dag beter dan een goed boek? Lezen helpt je om te vertragen, je gedachten te ordenen en je los te maken van de constante stroom aan prikkels. Of je nu kiest voor verdieping, ontspanning of inspiratie – een boek biedt ruimte die je online zelden vindt. Zet je telefoon uit en duik in een verhaal dat je écht raakt.
Jonathan Haidt, auteur van Generatie Angststoornis, spreekt met Eva Jinek over het belang van offline zijn en de impact van sociale media op jongeren. Bekijk het gesprek hier terug.
Bent u geïnteresseerd in dit onderwerp en wilt u een inspirerend boek lezen tijdens Offlinedag? Bekijk dan de onderstaande boeken.
.
Generatie angststoornis
In dit boek ontwaart de sociaal psycholoog Jonathan Haidt een pijnlijke paradox: terwijl we onze kinderen in de fysieke wereld meer en meer beschermen, laten we ze in de digitale wereld vogelvrij. Haidt laat zien dat deze ontwikkeling en de opkomst van de iPhone en sociale media hebben geleid tot een enorme stijging in het aantal mentale problemen onder tieners en jongeren. Denk hierbij vooral aan klachten als angststoornissen, depressies en zelfmutilatie.
De effecten op de sociale en neurologische ontwikkeling van kinderen zijn schrikbarend. Haidt legt uit waarom sociale media meisjes meer schaden dan jongens en waarom jongens zich terugtrekken uit de echte wereld naar de virtuele wereld, met rampzalige gevolgen voor henzelf, hun families en de samenleving.
In Generatie angststoornis, dat bij verschijning in Amerika en Engeland op nummer 1 binnenkwam in de bestsellerlijsten, roept Haidt krachtig op tot collectieve actie. Hij beschrijft concrete stappen die ouders, leraren, scholen, techbedrijven en overheden kunnen nemen om de epidemie van psychische aandoeningen te stoppen en onze kinderen gezond op te laten groeien.
Filterwereld
Kyle Chayka onthult hoe algoritmen onze online- en offline ervaringen beïnvloeden, leidend tot een wereld van eindeloze consumptie en algemene angst. Hij onderzoekt hoe menselijke ervaringen beperkt worden door technologiebedrijven die uit zijn op winst. Onze cultuur wordt vervlakt door suggesties van algoritmen die vooral gebaseerd zijn op meer van hetzelfde.
Filterwereld stelt urgente vragen over vrije wil en persoonlijke vrijheid in een digitaal tijdperk dat wordt gedomineerd door algoritmen. Het boek biedt inzichten om deze algoritmische wereld te begrijpen en te overstijgen.
Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!