Leony Coppens over haar boek ‘Iedereen kan het verschil maken’

Hoe worden trauma’s en pijn uit de kindertijd verwerkt? Waar vinden we veerkracht? En welke lessen trekken we voor de vele kinderen die momenteel in onveiligheid opgroeien? In Iedereen kan het verschil maken deelt psycholoog Leony Coppens inzichten over trauma en veerkracht, geïllustreerd met persoonlijke verhalen en praktijkvoorbeelden. Voor iedereen die een positieve impact wil hebben op het leven van een kind, biedt dit boek waardevolle inzichten en inspiratie. Inclusief 12 indrukwekkende interviews met ervaringsdeskundigen, waaronder Lily Monori van Dijken en Israel van Dorsten.

 

Auteur Leony Coppens over Iedereen kan het verschil maken.

Wat is de reden dat er voor de titel Iedereen kan het verschil maken is gekozen?

Ik heb voor deze titel gekozen omdat mijn ervaring is dat veel mensen denken dat wanneer kinderen ingrijpende gebeurtenissen meemaken ze daar therapie voor nodig hebben. Ik hoor leerkrachten dan bijvoorbeeld vaak zeggen ‘ik vraag er maar niet naar want ik weet niet wat ik losmaak. Ik ben geen therapeut.’ Maar hierdoor krijgen kinderen vaak geen steun van de mensen die ze dagelijks om hen heen hebben terwijl juist die steun zo belangrijk is, ook voor herstel van trauma. Een buurvrouw die vraagt of een kind dat het thuis moeilijk heeft zin heeft om af en toe met de kat te komen knuffelen of meegaat de hond uit te laten kan echt een verschil maken in het leven van dat kind. In mijn boek komen twaalf volwassenen aan het woord die vertellen over wat ze hebben meegemaakt en welke gevolgen dat voor ze had, maar ook wie en wat hun veerkracht heeft versterkt. De voorbeelden die ze geven zijn heel inspirerend: echt iedereen kan een verschil maken!

 

Op welke wijze denkt u dat iedereen het verschil kan maken?

Door het kind het gevoel te geven dat het wordt gezien en gehoord. Door het kind te steunen. Hem of haar te laten merken dat je ziet dat het kind het thuis moeilijk heeft. Door aandacht te hebben voor waar kinderen plezier in hebben en misschien goed in zijn. Door een kind vertrouwen te geven en oprecht geïnteresseerd te zijn in wat er in het kind omgaat. Door het kind te helpen dromen en een toekomstperspectief te ontwikkelen. Door praktische steun te geven waardoor dingen voor ze mogelijk worden die anders misschien net niet goed bereikbaar waren. Maar ook door ouders van kinderen te ontlasten en te steunen.

 

Wat hoopt u dat lezers meenemen uit uw boek?

Ik hoop dat lezers zich er net iets bewuster van zijn dat niet alle kinderen dezelfde kansen in het leven hebben en dat niet iedereen opgroeit in een veilig en stabiel gezin. En ook dat ze weten dat kinderen over veerkracht beschikken en dat iedereen kleine dingen kan doen om de veerkracht van een kind te versterken waardoor het kind beter om kan gaan met de stress die het ervaart. En ik hoop dat mensen zich realiseren dat je geen therapeut hoeft te zijn om een verschil te maken in het leven van een kind en dat je ook een verschil kunt maken zonder dat je de problemen waar het kind mee te maken heeft oplost.

 

Leony Coppens is expert op het gebied van chronisch trauma bij kinderen. Zij biedt opleidingen aan professionals in de zorg en het basisonderwijs.

‘Mensen kunnen een verschil maken, boeken ook. Dit is er zo een. Het biedt helderheid, hoop en handvaten.’ – Francine Oomen, schrijver van de Hoe overleef ik-serie

‘Dit boek put uit openhartige verhalen van ervaringsdeskundigen en wetenschappelijke kennis, waardoor het een must-read is voor iedereen die zich bekommert om het welzijn van kinderen.’
– Anne-Laura van Harmelen, hoogleraar Brein, Veiligheid en Veerkracht

 

Bent u geïnteresseerd in het boek Iedereen kan het verschil maken?
Bestel dan hier het boek of het e-book.

 

 

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!