Achter elke invloedrijke denker of schrijver schuilt een verhaal dat inspireert en inzicht biedt. Biografieën openen de deur naar de levens van mensen die de wereld hebben gevormd—van filosofen en spirituele leiders tot vernieuwers in de psychologie en wetenschap. Deze blog belicht diverse fascinerende levensverhalen die niet alleen inspireren, maar ook laten zien wat ons als mens drijft. Bekijk deze biografieën hieronder.
Wittgenstein
Met zijn scherpe denken veranderde Ludwig Wittgenstein (1889-1951) de koers van de twintigste eeuw voorgoed. Dat laat de Britse filosoof Ray Monk zien in zijn veelgeprezen biografie, die inmiddels de status van een klassieker heeft.
Monk bestudeerde hiervoor niet alleen de geschriften en correspondentie van Wittgenstein; hij sprak ook met zijn vrienden, familie en studenten. Een fascinerend portret van een onontkoombaar denker.
In alles tot het uiterste
Simone Weil (1909-1943) was een van de belangrijkste filosofen van de 20ste eeuw, een religieuze mysticus en een politiek activist ineen. In dit boek portretteert Frits de Lange een radicale vrouw die in amper 34 jaar meerdere levens tegelijk leefde.
Een hoogbegaafde intellectueel die uit solidariteit een jaar lang loodzwaar werk verrichtte in een fabriek. Een pacifist die haar Spaanse geestverwanten gewapend te hulp komt als de burgeroorlog uitbreekt. Een Joodse vluchteling die zich in Londen aansluit bij het Franse verzet. In deze tour de force brengt De Lange al deze identiteiten en Weils denkbeelden samen in een
toegankelijk geheel.
Hoe te leven
Hoe te leven is een eigentijdse gids geïnspireerd door het wereldberoemde boek De essays van Michel de Montaigne. Na een persoonlijke crisis trok Montaigne zich terug om te schrijven over liefde, vriendschap en alledaagse zaken. Bakewell creëert, in de geest van Montaigne, een onorthodoxe biografie en verkent zijn antwoorden zonder pasklare adviezen te geven. Bakewell slaat een burg tussen het heden en verleden en laat zien hoe tijdloos deze buitengewone filosoof is.
Wat zou Simone de Beauvoir doen?
Simone de Beauvoir was een van de belangrijkste filosofen uit de 20ste eeuw. Ook de afgelopen jaren staat zij opnieuw in de aandacht. Dit boek is een oproep om in de geest van De Beauvoir authentiek te leven.
Skye Cleary leidt ons langs thema’s als vriendschap, romantische liefde, huwelijk, kinderen en de dood. Ze toont hoe De Beauvoir zelf worstelde om haar eigen pad te vinden, in een tijd even chaotisch en verontrustend als de onze. Cleary maakt hiermee de denkbeelden van De Beauvoir relevant voor de 21ste eeuw.
Hegel
Deze monumentale nieuwe biografie van een van de grootste filosofen aller tijden. Georg Wilhelm Friedrich Hegel, is volgens het NRC het beste filosofieboek van het jaar. 250 jaar na Hegel’s geboorte laat Jürgen Kaube zien hoe deze titaan van de wijsbegeerte zijn tijd in gedachten wilde vangen. Hoe verhoud je je tot een heden waarin alles lijkt te veranderen? Hegels antwoord op deze vraag was een complex filosofisch systeem dat alles samenbracht. In onze tijd van polarisatie is deze poging tot synthese relevanter dan ooit.
Deze biografie won de Deutsche Sachbuchpreis 2021.
Stad van ideeën
In Stad van ideeën vertelt Alec van der Horst het verhaal van Parijs, de meest filosofische stad van allemaal. Hij begint in de Romeinse tijd en eindigt bij de aanslagen van 2015. Maar meer dan een geschiedenisboek is het een biografie van de stad en haar ideeën.
Want het denken gaf Parijs vorm, en omgekeerd drukte de stad ook een duidelijk stempel op het intellectuele klimaat in Europa (en vandaaruit op de rest van de wereld). Elk tijdperk had zijn eigen opvattingen over het universum en de plaats van de mens daarin. Parijs is bij uitstek de plek om deze wisselwerking te volgen.
In een verrassende rondleiding schildert Van der Horst dit proces van wederzijdse beïnvloeding, tussen de stad en de nieuwe ideeën. Zijn biografie, vol interessante en vermakelijke anekdotes, geeft daarom en passant ook een overzicht van de invloedrijkste denkbeelden van de afgelopen drieduizend jaar.
Kierkegaard
Nooit eerder werd filosoof Søren Kierkegaard zo grondig geportretteerd. De internationaal geprezen biografie van Joakim Garff is de perfecte combinatie van geschiedenis, filosofie en psychologisch inzicht. Een must-have voor liefhebbers van Søren Kierkegaard, iedereen die filosofie studeert en geïnteresseerden in filosofie.
In Søren Kierkegaard: Een biografie ontrafelt Joakim Garff Kierkegaards schuldbewuste verhouding tot zijn vader, de rivaliteit met zijn broers en de turbulente relatie met zijn verloofde Regine Olsen. Ook geeft hij een prachtige zedenschets van het 19e-eeuwse Kopenhagen, waar Kierkegaard steeds vaker conflicten kreeg en in genadeloze karikaturen werd afgebeeld.
Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!