Lisette Thooft laat je vrienden worden met je lijf

Van je lichaam houden, ontspannen en genieten: dat kan niet zonder pijn en ongemak te accepteren. Geen probleem volgens auteur Lisette Thooft, want een volwassen mensenhart kan alle pijn van de wereld aan – maar je hebt er wel lichaamsbewustzijn bij nodig. Dat wil zeggen: kunnen en durven voelen wat je voelt, met vriendelijke, warme aandacht. In dit interview vertelt ze over Vrienden worden met je lijf, hoe je naar je lichaam luistert en hoe dit je leven spiritueler maakt.
Door: Sanne Peters

“Ik heb ontdekt dat je het contact met je lichaam nodig hebt voor je geest. Je gaat er helderder van denken. Mensen die alleen maar met hun mentale vermogens werken, missen ontzettend veel. Als je je lichaamsbewustzijn erbij haalt en dus voortdurend bewust bent van wat je voelt en wat er in je lichaam gebeurt, heb je een gigantisch reservoir aan wijsheid, kennis en informatie dat erbij komt. Dat is het reservoir van het onderbewustzijn.

We zijn als een soort ijsberg met een top van denken en weten met daaronder een enorme berg aan dingen die we niet weten, zoals dromen die iets symboliseren. Als je je lichaamsbewustzijn verhoogt, dan is dat een soort uitnodiging aan je onderbewustzijn om mee te spelen.”

Of bestel het e-book hier.

Je hebt het erover dat we aandacht moeten geven aan ons lichaam, maar hoe luister je nu écht naar je lichaam?

“De meeste mensen denken bij aandacht geven aan in de spiegel kijken, controleren hoe het lichaam eruit ziet en daar iets aan doen. Als ik spreek over aandacht, bedoel ik luisteren, voelen, en registreren wat zich afspeelt in de binnenkant. Dat kan al beginnen met hoe je op een stoel zit. Zit ik op een natuurlijke manier of zit ik verkrampt? Zijn mijn benen ontspannen? Staan mijn voeten recht op de grond? Voel ik de grond? Heb ik bewustzijn in mijn voetzolen op de grond? Meestal als je er op let, verbeter je automatisch je houding.

Dat soort aandacht moet je aan je lichaam geven; aandacht zonder oordeel. Je let alleen op hoe je lichaam aanvoelt en je bent bezig met wat je lichaam aan het doen is. Meestal voel je alleen iets aan je lichaam als het pijn doet, maar je zou altijd op je lichaam moeten letten. Je kan het vergelijken met een kind hebben: je let niet alleen op het kind als het huilt maar ook als het speelt. Zo is het met je lichaam ook.”

“Meestal voel je alleen iets aan je lichaam als het pijn doet, maar je zou altijd op je lichaam moeten letten”

In het boek schrijf je dat hoe meer contact je maakt met je lichaam, hoe spiritueler je leven wordt.

“Door contact te maken met je lichaam, word je niet alleen gezonder en functioneer je niet alleen beter als lichaam, je gaat beter denken en uiteindelijk ga je ook spiritueler leven. Dat komt doordat er in je lichaam allerlei processen bezig zijn waarover je geen controle hebt of hoeft te hebben. Ik heb mijn eigen hart niet aangezet en ik hoef er niet voor te zorgen dat mijn voedsel verteerd wordt, dat gebeurt allemaal. Als je daarmee intiemer leeft en dat beter voelt en beseft, krijg je een groter vertrouwen in het leven.

Onze maatschappij is erg gericht op controle. Bijvoorbeeld weten waar je over vijf jaar in je leven staat en dat moeten gaan manifesteren. Dat werkt vaak niet en dan voelen mensen zich een sukkel. Dat hoeft niet, want er is zo veel waar wij geen controle over hebben. Zo geldt dat ook voor je lichaam. Je wordt ouder en er veranderen dingen in je lichaam. Als je daar vrienden mee bent, ben je ook vrienden met de levensstroom als geheel.”

Benieuwd naar het boek? Bestel het hier.