Lisette Thooft over ‘De hemel in je handen’

Lisette Thooft over ‘De hemel in je handen’

Ontdekken wat er allemaal in je verborgen ligt, in diepere lagen van bewustzijn, is uitdagend. Het kan met zelfhypnose, droomonderzoek, lichaamswerk en vele andere klassieke en nieuwe methoden. Spiritueel schrijfster Lisette Thooft brengt haar ervaringen van tientallen jaren onderzoek in kaart en laat kenners aan het woord in haar nieuwe boek De hemel in je handen. Een inspirerend boek voor iedereen die méér wil weten over zichzelf dan wat er zichtbaar is aan de buitenkant.
Door: Sanne Peters

“Het is hard nodig om ons onderbewuste en ons bovenbewuste te onderzoeken: niet alleen om gelukkiger te worden maar ook om de wereld te verbeteren. Voor de nieuwe wereld die we in ons hart al koesteren. Veel mensen hebben een diep verlangen naar bewustzijnsverandering. Als je nu naar de wereld kijkt, denk je misschien dat het helemaal de verkeerde kant opgaat. Kennelijk moet het zo, moet het eerst duister worden voordat het licht wordt. Onze huidige, materialistische maatschappij is duidelijk aan zijn houdbaarheidsdatum. De materialistische overvloed leek vanzelfsprekend, maar de wal keert het schip: je ziet al her en der tekorten die we niet zagen aankomen.

‘Het moet eerst duister worden voordat het licht wordt’

Wat kunnen wij doen om die nieuwe wereld te verwelkomen? Ons eigen bewustzijn verruimen. Nu kijken we door een heel nauw materialistisch spleetje, het idee is: als ik maar genoeg geld verdien en genoeg spullen heb, word ik gelukkig. Dat blijkt meestal niet te kloppen. Als we alleen met die blik naar de wereld kijken, missen we te veel en komen we in problemen. We moeten dus ons bewustzijn verruimen, onze visie groter maken. We moeten kijken naar wat er onbewust in onszelf zit en wat er bovenbewust in de geestelijke wereld is.”

‘Je komt tot het inzicht dat het lichaam de bergplaats is van het onderbewuste. Hoe zit dat precies?’

“Bij diepe bindweefselmassage, bijvoorbeeld tijdens rebalancing, komt het onderbewustzijn vaak tevoorschijn. De eerste keer dat ik naar een rebalancer ging, ben ik zowat ontploft; ik begon meteen heel hard te huilen. Oude pijn kwam eruit. Dat was voor mij de opening: er zit nog zo veel in mij.

Ik volgde de opleiding tot rebalancer. Maandenlang, elke keer als mijn rug gemasseerd werd, viel ik in slaap. Ik kon er niets aan doen. Daarna kreeg ik zodra iemand mijn rug masseerde enge visioenen van skeletten, schedels en kerkers. Met andere woorden: de dood zat in mijn rug. Nog weer later ontdekte ik dat het ging om de jappenkampervaring van mijn moeder. Zij heeft als tiener haar moeder verloren in zo’n kamp en ze zat vol met verdrongen doodsangst. Die angst zat in mijn rug. Toen ik dat bewust maakte, kon mijn rug wat meer ontspannen.

‘Alle herinneringen en alle weggedrukte emoties zitten in ons lichaam opgeslagen’

Alle herinneringen en alle weggedrukte emoties zitten in ons lichaam opgeslagen. Die blijven daar tot je je ervan bewust wordt en ze gevoeld hebt. Dat is het enige dat emotie wil: gevoeld worden. Wat gevoeld wordt, verandert. En het belangrijkste is: je hart is er groot genoeg voor. Zet dus je hart open, want pijn hoort in je hart. Je hart maakt van pijn liefde, kracht en diepgang.

Maar lichaamswerk is natuurlijk niet de enige weg naar binnen, naar diepere lagen van bewustzijn. Je hebt ook psychedelica, symboliek, projectie-onderzoek, droomwerk, enzovoort.”

‘Een van de manieren om je onderbewustzijn te onderzoeken, is door te kijken naar de betekenissen van je dromen.’

“Sommige dromen bereiden je op voor op wat er gaat gebeuren. Andere dromen helpen je om gebeurtenissen te verwerken, of om meer inzicht te krijgen in jezelf. Veel dromen zijn symbolisch en zeggen iets belangrijks. Ik heb al heel jong een droomwoordenboek gekocht en dat hangt inmiddels bijna uit elkaar van het vele gebruik. Maar er zijn geen vaststaande betekenissen: het is je eigen innerlijke wereld die bepaalt hoe jij boodschappen uitpakt. Daarom kun je zelf het best je dromen interpreteren. Wat levert dit op? Bewustzijnsverruiming, meer zelfkennis en kennis over de diepere lagen in jezelf. De verborgen en verdrongen waarheden over jezelf.”

 Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!