Maak kennis met onze podcast: Slimmer leven

Zingeving in tijden van quarantaine, thuiswerk tips van Karen Visser en de veerkracht en waarde van kunst, klinkt dit interessant voor jou? Maak kennis met onze podcast: Slimmer leven. In deze blog wordt een aantal afleveringen uitgelicht.

 

1. Filosoferen met Lego, met Tjeerd van de Laar (nieuw)

In onze nieuwste aflevering gaat redacteur Rick van Rijthoven het gesprek aan met schrijver van het boek Kan lego denken?, Tjeerd van de Laar. Aan de hand van dit speelgoed hebben zij het onder andere over de vrije wil. Verder bespreken ze de bronnen van onze kennis. Ook vragen ze zich af waar we als mens van zijn gemaakt.

Luister deze aflevering nu op Spotify! 

 

 

2. Leven met hooggevoeligheid, met Susan Marletta Hart

1 op de 5 mensen is  hooggevoelig, maar hoe weet je of jij er daar een van bent? En hoe kan je daar dan het beste mee omgaan? Is hooggevoeligheid niet juist kracht? In deze aflevering wordt gesproken met auteur van Leven met hooggevoeligheid, Susan Marletta Hart.  Zij is dé pionier op het gebied van hooggevoeligheid. Ze schreef 6 boeken, geeft lezingen, trainingen en voorstellingen over hooggevoeligheid in binnen- en buitenland.

Luister deze aflevering nu op Spotify! 

 

3. Mindful leven in een gepolariseerde wereld, met Eveline Brandt

Naar aanleiding van het nieuwste boek van Pema Chödrön, Alles hier is welkom, gaan we in gesprek met Eveline Brandt. Zij is mindfulnesstrainer bij het Centrum voor mindfulness in Leiden. We hebben het over het omgaan met verdriet, over polarisatie en de uitdagingen van mindful zijn in het dagelijks leven.

Luister deze aflevering nu op Spotify!

 

 

 

4. Omgaan met de media in tijden van Corona. Met mediawetenschapper Linda Duits

In deze aflevering spreken we met Linda Duits, auteur van Eindelijk weten wat seks is, over hoe we kunnen omgaan met de media in tijden van corona.

We hebben het onder andere over de overload aan info en updates, over Mark Rutte als hoeder des vaderlands en als tweedehands autoverkoper, en over daten via dating apps in de anderhalve meter samenleving.

Luister deze aflevering nu op Spotify! 

 

5. Zingeving in tijden van quarantaine, met Hans Alma

Ieder mens verlangt naar een zinvol en waardevol leven. We geven daar op eigen manier vorm aan in onze seculiere samenleving. Maar waar komt dat verlangen naar zin en waarde vandaan?

In deze aflevering gaan we in gesprek met Hans Alma. Zij is gastprofessor hedendaags humanisme aan de de Vrije Universiteit Brussel. Voorheen was Hans hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht, waar zij de eerste vrouwelijke rector in Nederland was.

Haar pas verschenen boek Het verlangen naar zin biedt een nieuwe visie op zingeving en levensbeschouwing. De nadruk ligt op het aandachtig en verbeeldingsvol onderzoeken wat de wereld te bieden heeft. Maar kan dat ook in tijden van crisis en quarantaine?

Luister deze aflevering nu op Spotify!

 

 

De afleveringen zijn buiten Spotify ook te luisteren via Anchor.

Wil je wekelijks op de hoogte gehouden worden van nieuwe boeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!