Filosofische pareltjes

Deze week in de Maand van de Filosofie hebben we twee filosofische pareltjes die we graag willen delen. De stoïcijnse gids voor geluk maakt je een beter mens, geeft betekenis aan je leven en schenkt je rust en veerkracht. Dit boekje is de kortste en krachtigste samenvatting van de stoa: het vertelt kernachtig hoe je gelukkig kunt worden in het leven. In Van wie is je leven? laat Thomas Macho zien welke betekenis suïcide in de westerse cultuur heeft gekregen. In de Maand van de Filosofie 2021 zijn de twee boeken en e-books afgeprijsd!

De stoïcijnse gids voor geluk

Het stoïcijns gedachtegoed maakt je een beter mens, geeft betekenis aan je leven en schenkt je rust en veerkracht. Jammer genoeg zijn de teksten van deze filosofen niet makkelijk te lezen. Massimo Pigliucci herschrijft een van de belangrijkste teksten van de stoïcijnen, het Zakboekje van Epictetus. Het zakboekje is te beschouwen als de kortste en meest krachtige samenvatting van de stoa: het is een kernachtige how to-gids voor hoe je gelukkig kunt worden in het leven. In deze nieuwe versie blijft de boodschap hetzelfde, maar komen de voorbeelden uit de wereld van vandaag. De antieke filosoof Epictetus krijgt zo een nieuw leven.

Of bestel het e-book hier.

Over de auteur

De Italiaanse filosoof en bioloog Massimo Pigliucci (1964) is hoogleraar aan het City College van New York. Hij organiseerde een stoïcijns kamp in NY en houdt een blog bij op www.howtobeastoic.com.

Van wie is je leven?

In Van wie is je leven? laat Thomas Macho zien welke betekenis suïcide in de westerse cultuur heeft gekregen. Volgens Macho vond in de twintigste eeuw een belangrijke verschuiving plaats in hoe wij tegen zelfdoding aankijken. We hebben een andere stervenscultuur gekregen. Waar suïcide eerder vooral als uitdrukking van psychologische ziekte werd beschouwd, zien wij haar nu in toenemende mate in termen van zelfbeschikking. De dood wordt steeds meer tot project gemaakt.

Of bestel het e-book hier.

Over de auteur

Thomas Macho (1952) is directeur van het internationale onderzoekscentrum voor cultuurwetenschappen in Wenen. In het Nederlands verschenen van zijn hand eerder ‘Het leven is onrechtvaardig’ (2017) en ‘Varkens’ (2017).