Maand van de Filosofie

Vandaag is de Maand van de Filosofie begonnen. Jaarlijks worden in april door heel Nederland en Vlaanderen filosofische nachten, programma’s, lezingen, debatten en festivals georganiseerd rondom het thema van de Maand van de Filosofie. De Socratesbeker wordt uitgereikt aan het beste filosofieboek van het afgelopen jaar. Dit jaar onderzoeken we het thema Intieme vreemden.

Deze acties gelden tot en met 30 april 2022.

In bed met een filosoof

Waarom vinden we het zo moeilijk om te praten over seks? We denken er de hele dag aan, maar als we moeten zeggen wat het is, weten zelfs de grootste filosofen het niet precies. In dit nieuwe boek doet de Australische publieksfilosoof Damon Young iets unieks en moedigs: hij schrijft open over zijn eigen seksuele ervaringen en probeert te laten zien wat we daardoor kunnen leren over het leven. Onderwerpen die aan de orde komen zijn: verlangen, genot, masturbatie, sm, porno en nog veel meer.

Van € 22,99 voor € 15,00

 

Verslaafd aan oneindigheid

We leven in een vreemde tijd. Tot voor kort leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Het was de beste tijd ooit. Nooit eerder was de mens zo veilig, zo rijk en zo gezond. Maar de afgelopen jaren is de sfeer razendsnel omgeslagen. Tegenwoordig haasten we ons van crisis naar crisis en vrezen we het allerergste. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waar is het misgegaan? Breukers en Godrie laten zien dat onze problemen ver teruggaan en voortkomen uit een almaar groeiende verslaving aan één idee: Oneindigheid. Nu is de tijd om af te kicken.

Op een totaal eigenzinnige manier laten de auteurs Oneindigheid zelf aan het woord. Het resultaat is een versmelting van non-fictie en fictie, van filosofie, geschiedenis en kunst, vol met humor en provocatie.

Van € 24,99 voor € 17,50

 

Simone de Beauvoir

De baanbrekende biografie van Simone De Beauvoir verschijnt nu als paperback. In dit veelbejubelde boek wordt De Beauvoir definitief neergezet als een van de belangrijkste denkers van de twintigste eeuw. Filosoof, schrijver en feministisch icoon – ze was het allemaal. Biografe Kate Kirkpatrick had voor het eerst toegang tot nooit eerder beschikbare dagboeken en correspondentie. Het resultaat is een echte pageturner: diepgravend, verrassend en ontroerend.

Van € 24,99 voor € 20,00

 

Ideeën om het einde van de wereld uit te stellen

Een urgente boodschap voor de wereld van nu

Oorspronkelijke volken hebben al vaak ervaren hoe het voelt als je leven en leefwijze fundamenteel wordt bedreigd. Maar vandaag de dag wordt elke mens op aarde daarmee geconfronteerd. Pandemieën, extreme weersomstandigheden en enorme bosbranden zijn bepalend voor deze tijd waarin we leven.

Ailton Krenak haalt enkele diepgewortelde westerse ideeën over de mensheid en onze relatie tot de natuur onderuit. Onze wereld staat aan een ecologische en economische afgrond, volgens hem. Daarom stelt hij een verschuiving in ons denken en doen voor die nodig is voor het voortbestaan van de aarde. Het resultaat is een indrukwekkende combinatie van sociale kritiek, milieu- en ecologiestudie, geschiedenis en politiek.

Van € 17,99 voor € 12,50

 

Adorno in Napels

Adorno in Napels laat zien hoe een reis naar Napels een doorbraak betekende in het denken van de beroemde filosoof Theodor W. Adorno. In het door de vele uitbraken van de Vesuvius poreus geworden landschap, in de chaotische structuur van de stad zelf, vond hij de inspiratie voor zijn latere filosofie: een denken dat zich radicaal verzet tegen alle toe-eigening. Martin Mittelmeier laat in dit vernieuwende boek zien hoe Adorno’s hermetische filosofie uiteindelijk wortelt in een concrete ervaring.

Het boek kreeg 4 sterren in Trouw: ‘Mittelmeier beschrijft levendig de bohème aan de Amalfikust en gebruikt talloze pittige citaten uit het werk van Adorno en Benjamin, die zijn boek ook stilistisch een grote meerwaarde geven.’

Van € 24,99 voor € 17,50

 

Amerikaanse filosofie

In een afgelegen bibliotheek stuit John Kaag op het oeuvre van alle belangrijke Amerikaanse filosofen, zoals John Dewey, Walt Whitman en William James. Geïnspireerd vertelt Kaag het voor velen onbekende verhaal van hun denken. Het is een filosofie die het leven omarmt en zich kenmerkt door pragmatisme, zelfvertrouwen en zelftranscendentie. Tijdens het lezen verandert het persoonlijke leven van Kaag ook.

Van € 24,99 voor € 17,50

 

De tirannie van verdienste

Bestsellerfilosoof Michael Sandel maakt de balans op van de democratie. Veel mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de bestuurlijke elites en wenden zich tot populistische leiders en partijen. Het probleem is dat onze samenleving mensen met een hogere opleiding onevenredig beloont en de rest terzijde schuift. Dit is de tirannie van verdienste.

Sandel gaat na in hoeverre de aanklacht van ‘het volk’ tegen de elites terecht is. Waarom zou iemand met een universitaire opleiding meer over het algemeen welzijn mogen zeggen dan een persoon met een vmbo-diploma? Is dat rechtvaardig? De tirannie van verdienste is een belangrijk boek voor iedereen die de democratie aan het hart gaat.

Van € 24,99 voor € 17,50

 

Kan lego denken?

Tjeerd van de Laar biedt met Kan lego denken? een vermakelijke introductie tot de filosofische denkwijze. Onder ogenschijnlijk triviale vragen als ‘Kan lego wel of niet denken?’ liggen diepe gronden verborgen. In dit met humor en vaart geschreven boek leren we over de vrije wil, de grenzen van onze kennis en het eten van dieren.

Filosofie blijkt niet iets voor suffe oude mensen met baarden, maar een middel dat ieder gesprek kan veranderen in het leukste gesprek ooit.

Van € 20,99 voor € 15,00

 


Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!