Maand van de Filosofie

De maand van de filosofie is van start! De hele maand april staat in het teken van filosofie. Daarom hebben wij verschillende boeken en e-books nu in de aanbieding!

 

Het leven van de geest

‘Niet de mens, maar mensen bewonen deze planeet. Pluraliteit is de wet van de aarde.’

‘Het leven van de geest’ is het laatste hoofdwerk van Hannah Arendt. In dit boek ontvouwt ze haar ideeën over de mogelijkheden van de menselijke geest. Ze onderscheidt drie capaciteiten die iedereen bezit: denken, willen en oordelen. Tot haar dood bleef ze aan dit opus werken. Van het laatste deel, dat onvoltooid is gebleven, is hier het concept opgenomen. Dit is internationaal gezien de eerste editie die al het materiaal in één band samenbrengt.

Van €52,99 voor €29,99 of bestel het e-book voor €9,99

 

 

De Stoïcijnse gids voor geluk

Het stoïcijns gedachtegoed maakt je een beter mens, geeft betekenis aan je leven en schenkt je rust en veerkracht. Jammer genoeg zijn de teksten van deze filosofen niet makkelijk te lezen. Massimo Pigliucci herschrijft een van de belangrijkste teksten van de stoïcijnen, het Zakboekje van Epictetus. Het zakboekje is te beschouwen als de kortste en meest krachtige samenvatting van de stoa: het is een kernachtige how to-gids voor hoe je gelukkig kunt worden in het leven. In deze nieuwe versie blijft de boodschap hetzelfde, maar komen de voorbeelden uit de wereld van vandaag. De antieke filosoof Epictetus krijgt zo een nieuw leven.

Van €19,99 voor €12,50 of bestel het e-book voor €4,99

 

 

Het rechtvaardigheidsgevoel

Waarom zijn conservatieve en progressieve mensen het zo oneens over politiek en religie? Volgens sociaal psycholoog Jonathan Haidt ligt dit aan de manier waarop het brein werkt. Conservatieven en progressieven vinden instinctief verschillende waarden belangrijk. Deze waarden verbinden ons met een gemeenschap, maar verblinden ons tegelijk voor het standpunt van de ander. Volgens Haidt is kennis van dit proces het begin om dichter bij elkaar te komen.

Van €32,99 voor €20,- of bestel het e-book voor €6,49

 

 

 

De grote samenhang

Sta je op enig moment los van de natuur? Deze vraag is de ster waar we op koersen. Als je je echt met deze vraag verbindt, zul je ervaren hoe je kunt vertrouwen op de complexe wijsheid van de natuur binnen in jou.’

We zijn als mensheid losgeraakt van de natuur. Om de klimaatcrisis af te wenden moeten wij de verbinding tussen de natuur en ons eigen fysieke en mentale welzijn herstellen. Mary Clare en Gary Ferguson vragen aandacht voor de intelligentie van de natuur – zowel binnen in als buiten onszelf. Ze komen tot een fundamenteel inzicht: we staan niet los van de natuurlijke wereld. Bovendien zijn er sterke parallellen tussen de ecologie van de natuur en die van de samenleving. Als we de band met de natuur herstellen, leven we meer vanuit aandacht, ontwikkelen we wijsheid en ontdekken we onze plek in het grotere geheel.

‘De grote samenhang’ is een hoopvol boek over de verbintenis tussen mens en natuur. Wetenschappelijk onderbouwd, vol bijzondere inzichten en prachtige verhalen.

Van €22,99 voor €15,- of bestel het e-book voor €4,99

 

 

Stop met redelijk zijn

Wat als je niet weet wie je bent? Wat als je de mensen die het dichtst bij je staan niet echt kent? Wat als alles wat je dacht dat waar was niet blijkt te kloppen?

Vaak denken we dat we mensen kunnen veranderen door de juiste argumenten te geven. We verwachten dat mensen uiteindelijk voor rede vatbaar zijn, als wij maar lang genoeg doorgaan met argumenteren. In Stop met redelijk zijn laat Eleanor Gordon-Smith zien dat dit idee niet klopt. Levensveranderingen vinden zelden plaats na een zorgvuldige afweging. Eerder gaat het om emotionele processen, waarin redelijkheid vaak ver te zoeken is.

In dit verrassende, aangrijpende en soms schokkende boek onderzoekt zij waargebeurde verhalen van mensen die hun leven radicaal omgooiden: van het uittreden uit een sekte tot een totale persoonsverandering. Met diepgang en humor houdt Gordon-Smith ons een confronterende spiegel voor: zijn we wel zo rationeel als we denken?

Van €24,99 voor €17,50 of bestel het e-book voor €4,99

 

Hegel

Deze monumentale nieuwe biografie van een van de grootste filosofen aller tijden. Georg Wilhelm Friedrich Hegel, is volgens het NRC het beste filosofieboek van het jaar. 250 jaar na Hegel’s geboorte laat Jürgen Kaube zien hoe deze titaan van de wijsbegeerte zijn tijd in gedachten wilde vangen. Hoe verhoud je je tot een heden waarin alles lijkt te veranderen? Hegels antwoord op deze vraag was een complex filosofisch systeem dat alles samenbracht. In onze tijd van polarisatie is deze poging tot synthese relevanter dan ooit.

Deze biografie won de Deutsche Sachbuchpreis 2021.

Van €39,99 voor €20,- of bestel het e-book voor €7,49

 

 

 

Wat zou Simone de Beauvoir doen?

Simone de Beauvoir was een van de belangrijkste filosofen uit de 20ste eeuw. Ook de afgelopen jaren staat zij opnieuw in de aandacht. Dit boek is een oproep om in de geest van De Beauvoir authentiek te leven.

Skye Cleary leidt ons langs thema’s als vriendschap, romantische liefde, huwelijk, kinderen en de dood. Ze toont hoe De Beauvoir zelf worstelde om haar eigen pad te vinden, in een tijd even chaotisch en verontrustend als de onze. Cleary maakt hiermee de denkbeelden van De Beauvoir relevant voor de 21ste eeuw.

Van €24,99 voor €17,50 of bestel het e-book voor €4,99

 

 

De uitvinding van het individu (e-book)

‘De uitvinding van het individu’ van Larry Siedentop laat zien hoe in de westerse samenleving het vrije individu belangrijker werd dan de groep, de stam en de familie. Wij zijn allemaal onszelf en daarin allemaal gelijk. Dit proces, dat het fundament vormt van onze liberale democratieën, begon niet in de Renaissance, zoals vaak wordt gedacht, maar vond zijn aanvang bijna 2000 jaar geleden, in het vroege christendom.

Siedentops inmiddels klassieke boek verandert de manier waarop we naar onszelf en de wereld waarin wij leven, kijken radicaal.

Van €12,99 voor €6,49

 

 

Verslaafd aan oneindigheid (e-book)

We leven in een vreemde tijd. Tot voor kort leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Het was de beste tijd ooit. Nooit eerder was de mens zo veilig, zo rijk en zo gezond. Maar de afgelopen jaren is de sfeer razendsnel omgeslagen. Tegenwoordig haasten we ons van crisis naar crisis en vrezen we het allerergste. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waar is het misgegaan? Breukers en Godrie laten zien dat onze problemen ver teruggaan en voortkomen uit een almaar groeiende verslaving aan één idee: Oneindigheid. Nu is de tijd om af te kicken.

Op een totaal eigenzinnige manier laten de auteurs Oneindigheid zelf aan het woord. Het resultaat is een versmelting van non-fictie en fictie, van filosofie, geschiedenis en kunst, vol met humor en provocatie.

Van €12,99 voor €6,49

 

 

________________________________________________________________________________________________________________________________

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!