Op zoek naar creativiteit

Ben ik creatief? Dat is de vraag die Questlove zich telkens weer stelt, ook na een carrière van tientallen jaren. Want creativiteit, legt hij uit, is lastig te bevangen. Je ziet het namelijk niet af aan iemand, en daar zou het ook niet om moeten gaan. Maar wat is creativiteit dan wel? Wie kan zichzelf een creatief persoon noemen? Questlove ging op zoek naar creativiteit en wat het inhoudt. Daarbij kwam hij tot een aantal mooie inzichten die hij in zijn boek heeft opgetekend, samen met een aantal prikkelende inzichten.

De vonk

Allereerst is creativiteit een vuur. En een vuur wordt enkel aangestoken door een vonk. Die vonk is volgens Questlove “het begin van elke creatieve handeling.” Hij stelt ook dat hij gelooft dat iedereen wordt geboren met potentie om creatief te zijn, als is die impuls ongelijk verdeeld. Creatief zijn is niet een aan/uit-concept, of iets wat weggelegd is voor weinigen, maar het werkt anders per moment, per werkveld.

Wees niet vastgeroest

Wat Questlove aangeeft is dat je niet blijft hangen in je eigen manier van doen, maar jezelf openstelt voor andere perspectieven. Dit is mogelijk door wat hij, in de woorden van Shelley Carson, psycholoog aan Harvard, ‘cognitieve disinhibitie’ noemt. Dit concept betekent dat je jezelf toestaat om ook minder conventionele ideeën te krijgen, ideeën die misschien niet altijd relevant zijn voor de situatie waarmee je geconfronteerd wordt.

Micromeditaties

Een techniek om deze vaardigheid te trainen is om een moment zowel volledig te beleven, als duizenden kilometers ervan verwijderd te zijn. Dit is wat meditatie voor hem is: niet een uur lang, niet vijf minuutjes, en op zijn hoogst een enkele minuut. Tijdens deze ‘micromeditaties’ sta je middenin een situatie, en tegelijkertijd ben je mijlenver weg. En door het probleem op deze manier te bekijken kan je tot nieuwe inzichten komen. Meer weten over deze techniek? Questlove schetst in Creative Quest een goed beeld van hoe je dit kan gebruiken om je creativiteit te trainen.

 

Ook op zoek naar creativiteit? Bestel Creative Quest van Questlove hier!

Meer weten? Bekijk hier Creative Quest van Questlove.