Op zoek naar zin

In deze onvoorspelbare tijden is het soms moeilijk de zin van dingen in te zien. De wereld lijkt op slot te gaan. Musea zijn gesloten en een strandbezoek met het prachtige weer lijkt ook uitgesloten. Daarom nemen wij je mee vandaag, aan de hand van Hans Alma, op zoek naar zin.

“Zin is geen rozig sausje, maar een diepe menselijke behoefte.”

– Hans Alma, in een interview met Trouw

Wat is zin?

“Maar altijd blijft de mens ernaar verlangen, ik zie het leven als een zoekend bewegen naar zin. Je kunt het als zinvol ervaren wanneer je je verbonden voelt met een groter geheel dat je uitnodigt tot deelname aan de wereld, op welke manier dan ook.”

– Hans Alma, in een interview met de Volkskrant

Zin, volgens Hans Alma, ligt in verbondenheid. Niet alleen met de natuur en kunst, maar ook met elkaar. Juist in deze tijd is dat belangrijk: wanneer we kunnen zorgen voor elkaar, zorgt dat voor een gevoel van zingeving. Denk aan maaltijden langsbrengen bij degenen die niet zonder gevaar naar buiten kunnen. Denk aan het bezoeken van ouders en grootouders achter ramen om elkaar toch nog fysiek te zien. Door samen te werken ontstaat er een gevoel van verbondenheid en het is juist die verbondenheid die zin kan geven.

 

Op zoek naar zin in de werksfeer

“Als je samenwerkt, heb je vaak dat ­iedereen routinematig zijn taak doet. Maar soms heb je momenten waarop er iets ontstáát, iets waaraan je allemaal bijdraagt – een idee borrelt op, een plan waar iedereen blij van wordt, met als gevolg een flow waarin de echte creatieve ideeën vloeien.”

– Hans Alma, in een interview met de Volkskrant

Het blijft lastig, dat thuiswerken. Toch is het zaak om ook hier op zoek te gaan naar die verbondenheid. Maar Alma stelt ook nog een andere oplossing voor: het vermogen anders te kijken. Want in deze verbondenheid, zo stelt zij in het interview met Trouw, “worden onze vastigheden en routines ons daarbij uit handen geslagen, maar dat creëert tegelijkertijd ruimte, en de mogelijkheid om samen boven het vanzelfsprekende uit te stijgen.”

Bekijk 'Het verlangen naar zin' van Hans AlmaHet verlangen naar zin biedt een nieuwe visie op zingeving en levensbeschouwing. De nadruk ligt op het aandachtig en verbeeldingsvol onderzoeken wat de wereld te bieden heeft. Een zinvol bestaan wordt mogelijk waar we afstemmen op de unieke waarde van wat ons omringt. Met voorbeelden uit de kunst, literatuur en filosofie maakt Hans Alma duidelijk hoe we dat kunnen doen.

Slimmer Leven

Nog meer zingeving? Beluister ook de podcast van Uitgeverij Ten Have. Met de eerste aflevering gaan wij in gesprek met Hans Alma zelf over de zoektocht naar zin in tijden van quarantaine.