Pak je rustmomentje op werk

Via mindfulness leren we ons te verbinden met het hier en nu, zodat we onszelf en de wereld om ons heen steeds beter begrijpen. Zenmeester Thich Nhat Hanh geeft 15 tips om met meer mindfulness en rust ons werk te doen.

 1. Start de dag met een zitmeditatie van 10 minuten
 2. Neem de tijd om thuis rustig van je ontbijt te genieten
 3. Herinner jezelf eraan dat elke dag een cadeau is, 24 nieuwe uren om dankbaar voor te zijn
 4. Probeer geen onderscheid te maken tussen ‘jouw’ tijd en ‘werk’ tijd. Alle tijd kan jouw tijd zijn als je in het huidige moment blijft en contact maakt met wat er in je lichaam en geest gebeurd.
 5. Probeer op de weg naar je werk toe niet afgeleid te worden door telefoontjes of social media. Sta jezelf toe om met jezelf te zijn, in de natuur en de wereld om je heen.
 6. Organiseer een ruimte op waar je naartoe kan gaan om even stil te zijn, kalm te worden en ademhalingsoefeningen te doen.
 7. Tijdens je lunch eet je alleen je eten en niet je zorgen en angsten. Eet niet aan je bureau, maar maak er echt een momentje van. Neem bijvoorbeeld een wandeling.
 8. Maak een ritueel van het theedrinken. Stop met wat je aan het doen bent en kijk diep in de thee en zie alles wat er voor nodig was om deze thee te maken: de wolken en de regen, de theeplantage en de boeren die de thee geoogst hebben.
 9. Visualiseer voordat je in een meeting gaat iemand die heel rustig en mindful is. Laat deze persoon jou helpen om ook kalm en rustig te blijven.
 10. Als je irritatie of woede voelt, probeer dan even niet te reageren. Doe even helemaal niets. Volg je ademhaling, in en uit, totdat je weer wat kalmer bent geworden.
 11. Probeer naar je collega’s, je managers of je werknemers te kijken als bondgenoten, in plaats van vijanden. Herken dat samenwerken meer plezier en vreugde brengt, dan alleen je werk te doen. Weet dat het succes en geluk van iedereen, jouw eigen succes is.
 12. Uit je dankbaarheid en waardering regelmatig voor je collega’s. Onderstreep hun positieve kwaliteiten. Dit zal de hele werkomgeving transformeren: het wordt een stuk harmonieuzer en plezieriger voor iedereen.
 13. Ontspan voordat je weggaat van je werk. Breng niet alle spanning en negatieve energie mee naar huis.
 14. Neem de tijd om even rustig thuis te komen. Begin niet meteen met allerlei huishoudelijke taken. Realiseer dat multitasken betekent dat je nooit echt aanwezig bent. Doe één tegelijk en doe met je volledige aandacht.
 15. Hou op het einde van de dag een dagboek bij met alle goede dingen die dag zijn gebeurd. Zo geef je de zaden van vreugde en dankbaarheid regelmatig water, zodat ze kunnen groeien.

Op 18 februari komt er een speciale editie van Het wonder van mindfulness uit: gebonden, als een spirituele klassieker. In deze klassieke gids’ geeft zenmeester Thich Nhat Hanh praktische aanwijzingen en oefeningen om kalmte en gemoedsrust te vinden. Zelfs simpele handelingen, zoals theedrinken of een avondwandeling maken, kunnen krachtige oefeningen vormen voor innerlijke rust.

Reserveer nu via onze webshop Boekenwereld.com