Pim van Lommel wint tweede prijs in essay contest

Pim van Lommel, auteur van Eindeloos bewustzijn, heeft dit jaar op uitnodiging meegedaan aan de essay contest van het Bigelow Institute for Consciousness Studies (BICS) voor de beste wetenschappelijke onderbouwing over de mogelijke continuïteit van ons bewustzijn na de dood. Het Bigelow Institute for Consciousness Studies heeft ruim 200 inzendingen ontvangen. Op maandagavond 1 november 2021 werd gemeld dat Van Lommel met zijn artikel, getiteld; ‘The continuity of consciousness’, de tweede prijs heeft gewonnen!

De komende weken zal het BICS de essays op hun website publiceren: https://www.bigelowinstitute.org/

De officiële uitreiking van de prijs zal plaatsvinden op 4 december 2021 in Las Vegas. Daar zal Van Lommel een korte lezing geven over de inhoud van zijn artikel.

Eindeloos bewustzijn

In 2007 verscheen Eindeloos bewustzijn van cardioloog Pim van Lommel, zijn onderzoek naar bijna-dood ervaringen (BDE). Sindsdien kunnen we niet meer om het verschijnsel bijna-dood ervaring heen. Het is een authentieke ervaring, niet te herleiden tot fantasie, psychose of zuurstoftekort; een BDE verandert mensen blijvend. Nu is er een jubileum-editie met een geheel nieuw voorwoord om dit jubileum te vieren en te laten zien wat het boek teweeg heeft gebracht bij zowel de auteur als zijn lezers.

In Eindeloos bewustzijn legt van Lommel stap voor stap uit hoe mensen die klinisch dood zijn toch zon indringende ervaring kunnen hebben. Hij doorspekt zijn betoog met verhalen van mensen die een BDE hebben meegemaakt. Met de meesten van hen heeft Van Lommel persoonlijk contact gehad. Volgens Van Lommel is de heersende, materialistische visie van artsen, filosofen en psychologen op de relatie tussen hersenen en bewustzijn te beperkt is om het verschijnsel te kunnen duiden. Er zijn goede redenen om aan te nemen dat ons bewustzijn niet altijd samenvalt met het functioneren van onze hersenen: het kan ook los van ons lichaam ervaren worden.

Met zijn wetenschappelijke visie maakte Van Lommel veel los bij zowel medici als mensen die een bijna-doodervaring hebben meegemaakt.

Over de auteur

Pim van Lommel was van 1977 tot 2003 als cardioloog verbonden aan het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem.