Internationale Vrouwendag: Simone de Beauvoir

Vandaag is het Internationale Vrouwendag en daarom zetten wij een van de belangrijkste denkers uit de twintigste eeuw in het zonnetje: Simone de Beauvoir. Zoals ze in haar boek De tweede sekse schreef: ‘Je komt niet ter wereld als vrouw, je wordt vrouw’. Er is veel geschreven over de betekenis van die zin, over wat dat betekent: vrouw “worden”. Dit boek is gewijd aan de vraag hoe De Beauvoir zelf is geworden wie ze werd.

Filosoof, schrijver en feministisch icoon – Simone de Beauvoir was het allemaal. Biografe Kate Kirkpatrick had voor het eerst toegang tot nooit eerder beschikbare dagboeken en correspondentie. Het resultaat is een echte pageturner: diepgravend, verrassend en ontroerend.

Of bestel hier het e-book.

Lees hier een fragment

De Beauvoir omschreef haar vroegste jaren als een gevoel van ‘bestendige geborgenheid’ dat alleen doorbroken werd door het besef dat ook zij uiteindelijk ‘zou worden veroordeeld tot verbanning uit haar kinderjaren.’ Ze ging graag naar buiten om de natuur te verkennen. Vol plezier rende ze door de grasvelden, om de bladeren en de bloemen, de zaaddozen en de spinnenweb- ben te onderzoeken. Elke zomer bracht de familie twee maanden door op het platteland: een maand in het landhuis van Georges’ zus Hélène (een negentiende-eeuws chateau met een torentje genaamd La Grillère) en een maand op het landgoed van zijn vader, Meyrignac. Het chateau van Meyrignac bevond zich op een groot landgoed van meer dan tweehonderd hectare, wat Simone ruim- schoots de kans gaf om zichzelf te verliezen in de schoonheid van de natuur. Haar verwondering over de natuur zou een blijvend kenmerk van haar leven zijn. Ze bleef het Franse platteland associëren met alleen zijn, vrijheid en momenten van diep geluk. Maar ondanks alle grandeur had het château, tot grote verrassing van sommige bezoekers uit Parijs, geen elektriciteit of stromend water.

Over de auteur

Kate Kirkpatrick is lector Religie, Filosofie en Cultuur op het King’s College in Londen. Ze is auteur van meerdere boeken en artikelen over De Beauvoir, Sartre en het existentialisme.

_

Wil je wekelijks nieuws ontvangen over boeken, winacties en evenementen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!