Stoppen met antidepressiva met Marianne ter Mors

Marianne ter Mors zette haar schaamte opzij en schreef een boek over hoe zij afbouwde met antidepressiva. In Stoppen met
antidepressiva
geeft ze een totaalaanpak aan anderen die willen stoppen met het medicijn. In dit interview vertelt ze over haar ervaringen.
Door: Sanne Peters

“Ik vind dat iedereen antidepressiva kan afbouwen. Dat wil trouwens niet zeggen dat je naar 0 gaat, maar ik denk dat iedereen die aan de antidepressiva zit aan zichzelf moet vragen: kan ik minderen? Uiteindelijk blijft het gewoon troep en als je het niet nodig hebt, waarom zou je het dan innemen?

Er zijn veel methodes waarmee je antidepressiva kan afbouwen, maar die kende ik niet. Mijn wens is daarom dat mensen de informatie die ik niet had, wel hebben. Ik heb met pijn en moeite zelf dingen ontdekt en door mijn boek krijgen zij het nu op een presenteerblaadje, zodat het afbouwproces voor hen natuurlijk kan gaan.”

Je vertelt dat je je schaamde dat je aan de antidepressiva moest, hoe kwam je daar overheen?

“Eigenlijk was dat heel praktisch: ik moest wel. Ik gebruikte mijn schrijfproces als steun voor mijzelf. Daarbij zette ik mijn ego aan de kant. Ik vond het belangrijker dat mijn verhaal de wereld in ging, dan dat ik me ervoor ging schamen. Daarnaast hielp contact hebben met anderen. Zij gaven me het gevoel dat ik niet gek was, omdat zij het ook hebben meegemaakt. Dit onderwerp heeft veel lading waardoor het goed is om verhalen van anderen te horen. Vandaar dat in het boek tien mensen aan het woord komen over hun ervaring met antidepressiva.

“Anderen gaven me het gevoel dat ik niet gek was”

Ik wil de boodschap meegeven: het maakt niet uit wie je bent of wat je doet, iedereen kan aan de antidepressiva raken. Je weet het alleen niet van mensen. Als je mijn Facebooktijdlijn in die tijd bekeek, zag je een hele succesvolle jonge vrouw. Je zag van buiten een picture perfect leven, maar dat was het niet. We hebben allemaal een bepaalde mate van gekte, onzekerheid of twijfel. Er zijn duizenden mensen die kampen met dezelfde problemen als waar jij mee kampt. Je bent dus echt niet alleen.”

Antidepressiva hielp met je klachten, toch besloot je om af te bouwen.

“De antidepressiva zorgde er niet voor dat ik opeens niet meer angstig was, maar gaf me wel een bepaalde rust en een soort kracht. Toch waren er twee redenen om af te bouwen. Ik had enerzijds best wel wat bijwerkingen, zoals een droge mond, een stoelgang die overhoop lag en een seksdrive die weg was. Daar wilde ik vanaf. Een tweede reden was dat ik persoonlijk niet van pillen houd. Ook ben ik bewust bezig met mijn gezondheid. Ik eet heel gezond en in mijn hoofd klopte het slikken van die pillen niet.

Ik vind het verontrustend dat artsen in de meeste gevallen niet aan mensen vragen of ze willen stoppen met antidepressiva. Huisartsen hebben al veel op hun bordje liggen en de verantwoordelijkheid ligt ook bij jezelf. Maar in de ideale wereld zou de huisarts daar wel tijd voor hebben. Ik zou het bijvoorbeeld prettig vinden als huisartsen vragen hoe het met je medicatie gaat en of je eventueel wil afbouwen, ook al ga je naar de dokter voor een griepprik. Op deze manier is er vaker een terugkoppeling naar hoe het met je gaat.”

Je gebruikt nu 2,5 jaar geen antidepressiva. In welk opzicht is je leven veranderd?

“Over het algemeen heb ik een stuk rustiger leven, een leven waarin ik bij mijzelf blijf en van mijzelf uitga. Ook ben ik een stuk minder bang voor angst. Het ging lange tijd goed maar door het uitbrengen van mijn verhaal en een ander project werd alles te veel en dat komt er momenteel uit. Ik merk dat ik er nu anders mee omga dan 5 jaar terug. Doordat ik het afbouwen heb doorleefd, voel ik nu de behoefte niet om terug te gaan aan de antidepressiva. Ik kan beter zijn met wat er is en dat ruimte geven.”

Benieuwd naar het boek? Bestel het hier!

Of bestel het e-book hier.