Valentijnsdag

Valentijnsdag wordt vaak gezien als een dag van romantische gebaren, maar draait eigenlijk om iets veel groters: verbinding. Liefde uit zich niet alleen in cadeaus en grote gebaren, maar in oprechte aandacht, een goed gesprek of een klein moment dat iemand zich gezien laat voelen. Of het nu gaat om een partner, vriend, familielid of zelfs een onbekende—Valentijnsdag is een mooie herinnering om liefde en waardering te uiten. Dus laat deze dag een herinnering zijn om de verbinding met elkaar aan te gaan.

Geïnteresseerd in dit onderwerp? Bekijk dan de onderstaande boeken.

 

Liefde en hooggevoeligheid
Sinds Leven met hooggevoeligheid in 2003 uitkwam is Susan Marletta Hart de bekendste Nederlandse auteur op het gebied van hooggevoeligheid. Ze schreef daarna meerdere bestsellers en komt nu met een boek waarbij ze haar expertise over hooggevoeligheid toepast op liefdesrelaties.

Marletta Hart combineert op een vloeiende wijze theorie met praktische oefeningen. Ze laat overtuigend zien dat hooggevoeligheid een kracht is – juist ook wanneer het op de liefde aankomt.

of bestel het e-book.

 

Het liefdesbegrip van Augustinus
Amor mundi, ‘liefde voor de wereld’, dat zijn de woorden waarin het denken van Hannah Arendt zich laat vangen, dat is wat dit denken bewoog. Amor mundi, dat behelst bij Arendt de zorg om de pluraliteit, de bereidheid om samen te leven met andersdenkenden en vreemden met wie we de wereld delen. Maar die amor mundi is er niet zomaar, die komt niet uit de lucht vallen, sterker nog: veel reden geeft die mundus, die wereld niet om haar lief te hebben, zeker niet voor Hannah Arendt, de Joodse vluchtelinge voor het naziregime, de schrijfster van The Origin of Totalitarianism en Eichmann in Jerusalem, boeken waarin het woord liefde niet of nauwelijks voorkomt. Waar haalt Hannah Arendt die liefde dan vandaan?

Een deel van het antwoord op die vraag ligt besloten in haar proefschrift, Het liefdesbegrip bij Augustinus, dat hier in Nederlandse vertaling verschijnt. Dit proefschrift is een kritische bezinning op de wijze waarop Augustinus de liefde doordenkt en doorleeft, van de bedrieglijke amor mundi naar de onbedrieglijke amor dei, de liefde tot God, tot de poging die laatste in de naastenliefde te integreren in de wereld. Kritisch, want terwijl Augustinus in de liefde tot God de wereld verzaakt en de naastenliefde voor hem problematisch wordt, begint Arendt bij die laatste, bij de vita socialis, het sociale leven, dat voor haar de hele amor mundi opent. Kritisch en toch liefdevol, want bij alle afzet blijft Augustinus voor Arendt haar leven lang haar goede vriend en beschermheer, aan wie ze niet alleen het begrip amor mundi, maar ook haar grondbegrip van de nataliteit, van de geboortelijkheid, van het feit dat we als mens steeds de vrijheid hebben een nieuw begin te maken, te danken heeft. Of, zoals het bij Augustinus heet: Initium ut esset homo creatus est – ‘De mens werd geschapen opdat er een begin zij’. Wat Hannah Arendt betreft is het getuige dit proefschrift mede met Augustinus begonnen.

of bestel het e-book.

 

Wat wij willen
Vaak krijgen we niet wat we willen. Nog vaker weten we niet eens wat we willen. Dit boek is een verkenning van de 12 belangrijkste psychologische behoeften, zoals liefde, controle en veiligheid, die we allemaal delen.

Wat wij willen moedigt ons aan om onze verlangens en die van anderen te leren kennen en te accepteren. Het boek helpt ons te ontdekken wat we voor onszelf en voor elkaar verbergen. Zodat we eindelijk op weg kunnen naar wat we écht willen in dit eenmalige, kostbare leven.

of bestel het e-book.

 

Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!