Voorwoord Boekenweek: De tirannie van verdienste

‘Geen Boekenweek, maar wel een week vol boeken.’ Voor het eerst in 75 jaar gaat de Boekenweek niet door in maart. Dit wordt in de zomer van 2021 ingehaald. Wel is er het voorwoord van de Boekenweek: een week vol met boeken. De tirannie van verdienste staat in de top 20 van deze week!

Over het boek De tirannie van verdienste

Bestsellerfilosoof Michael Sandel maakt de balans op van de democratie. Veel mensen voelen zich niet meer vertegenwoordigd door de bestuurlijke elites en wenden zich tot populistische leiders en partijen. Het probleem is dat onze samenleving mensen met een hogere opleiding onevenredig beloont en de rest terzijde schuift. Dit is de tirannie van verdienste.

Sandel gaat na in hoeverre de aanklacht van ‘het volk’ tegen de elites terecht is. Waarom zou iemand met een universitaire opleiding meer over het algemeen welzijn mogen zeggen dan een persoon met een vmbo-diploma? Is dat rechtvaardig? ‘De tirannie van verdienste’ is een belangrijk boek voor iedereen die de democratie aan het hart gaat.

De pers over De tirannie van verdienste

‘De problemen die filosoof Michael J. Sandel aansnijdt in zijn nieuwe boek zijn complex, maar de boodschap is helder: de elite moet ophouden zich verheven te voelen boven de rest. Want succes is niet altijd een kwestie van verdienste.’ – De Volkskrant

‘Zonder op zijn hurken te gaan zitten, analyseert Sandel haarscherp de enorme kloven in westerse samenlevingen.’ – Trouw (vijf sterren)

‘Een radicaal, nieuw boek.’ – Knack

‘Sandel schrijft een scherpe kritiek.’ – Het Financieele Dagblad

Over de auteur

Michael J. Sandel (1953) is hoogleraar politieke wetenschappen aan Harvard University. Wekelijks worden zijn spectaculaire colleges over rechtvaardigheid door meer dan 1000 studenten bezocht.