Wat de natuur ons kan leren: acht lessen

We kunnen onze relatie met de wereld om ons heen herstellen, zo schrijft Gary Ferguson in zijn boek De acht grote lessen van de natuur. Dat lijkt soms moeilijk met alles wat aandacht trekt om ons heen, maar desondanks kan het tot bevrijdend inzicht leiden. In acht lessen neemt Ferguson je mee door de natuur. Hier volgt alvast een deel van de eerste les over wat de natuur ons kan leren.

Rust

“Kom gewoon eerst eens tot rust.”, schrijft Ferguson. Loop eens een rondje buiten en kijk om je heen. Kijken – niets meer. Door rust te vinden kunnen wij ons beter verhouden tegenover de natuur. Als kind lukt dit ons aardig, totdat we opgroeien en de cultuur om ons heen aannemen. Maar – zo stelt Ferguson – dit vermogen is niet weg! Sterker nog, als volwassenen zijn we juist meer in staat om dat gevoel van verwondering bewuster mee te laten spelen in ons hele leven.

Connectie

Heb je de rust gevonden, dan wordt het makkelijker om een connectie te maken met wat er om je heen is en gebeurt. Gebruik hierbij niet enkel je zicht, maar alle zintuigen. Probeer te ruiken, te voelen, te proeven, te horen. Hierbij gaat het om het loskomen van de zogeheten ‘objectieve blik’ en het overgaan in het ervaren van de wereld om je heen. Het gaat om een werkelijke connectie maken.

Stroming

Met deze connectie komt dan de laatste stap. Waar we gewend zijn om meteen alles te categoriseren, in hokjes op te delen, is het nu de uitdaging dat te laten gaan. Muggen, bijvoorbeeld, zijn niet per definitie ‘slecht’ of ‘irritant’, maar spelen een belangrijke rol in het ecosysteem. Door deze vaste definities los te laten, door je gedachten te laten stromen, wordt er veel meer duidelijk en mogelijk.

 

Over ‘De acht grote lessen van de natuur’

In De 8 grote lessen van de natuur laat Gary Ferguson zien hoe we weer in contact kunnen komen met de natuur. Er heerst een groot verlangen om meer in harmonie met de natuur te leven. Ferguson beschrijft aan de hand van nieuwe wetenschappelijke inzichten dat we niet losstaan van de natuur: we zijn zelf natuur, maar zijn dat vergeten. In acht lessen leren we van bomen, insecten, dolfijnen en andere natuurverschijnselen hoe we weer in contact komen met Moeder Natuur. Ferguson schreef een opwindend boek dat ons achterlaat met een gevoel van hoop en levenslust.

Geïnteresseerd? Bestel het boek hier!