Week Tegen Racisme

De Week Tegen Racisme is weer van start gegaan! Pakhuis de Zwijger en Comité 21 maart organiseren dit jaar van 15 t/m 19 maart 2021 de Week Tegen Racisme. Tijdens deze week worden er verschillende evenementen georganiseerd rondom het thema racisme. Bekijk het hele programma hier. Ben je door het programma geïnspireerd en wil je meer erover leren? Lees dan Gevangen in zwart wit denken van Baba Tarawally of Superieur van Angela Saini.

In Gevangen in zwart wit denken vertelt Baba Tarawally over hoe zijn huidskleur zijn identiteit bepaalt in Nederland en hoe hij daar tegen aan kijkt. Superieur is een broodnodig onderzoek naar de verraderlijke geschiedenis en consequenties van de rassentheorie. Dit boek geeft onweerlegbare argumenten om die theorie en racisme te bestrijden.

Gevangen in zwart wit 

23 jaar geleden kwam Babah Tarawally als vluchteling uit Sierra Leone naar Nederland. Voor het eerst wordt hij zich ervan bewust hoe zijn huidskleur zijn identiteit bepaalt. Met humor en kwetsbaarheid beschrijft hij allerlei vormen van zwart-witdenken, zowel van medevluchtelingen als van witte Nederlanders. Hij vertelt hoe hij erin gevangen raakt en hoe hij eruit weet te ontsnappen. Daarvoor hoefde hij zich niet af te zetten tegen ‘de boze witte man’ of zijn huidskleur te ontkennen.

Een must read voor iedereen die een uitweg zoekt uit het vastgelopen debat over kleur en identiteit.

Of bestel het e-book hier.

Over de auteur

Babah Tarawally is schrijver en journalist. Tijdens zijn zevenjarige asielprocedure publiceerde hij De god met de blauwe ogen (2010). In 2016 verscheen De verloren hand.

Superieur  

Bestaat er een verband tussen ras en IQ? Welk ras is het beste? Deze vragen zijn allerminst gedateerd. De rassentheorie beleeft een zorgwekkende comeback, in wetenschap en in politiek. Angela Saini onderzoekt in Superieur pseudowetenschappelijke beweringen en theorieën over ras, en toont aan waarom ze onhoudbaar zijn.

‘Dit is een urgent, belangrijk boek. Het bevat een waarschuwing: als je dacht dat racisme niet meer bestaat in de wetenschap, dan heb je het mis.’ – The Guardian

Of bestel het e-book hier.

Over de auteur

Angela Saini is wetenschapsjournalist voor BBC-radio. Haar werk is o.a. gepubliceerd in New Scientist, Marie Claire en The Economist. Ze won prijzen van de Association of British Science Writers en de American Association for the Advancement of Science.

_

Wil je wekelijks nieuws ontvangen over boeken, winacties en evenementen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!