Week van rebellen en dwarsdenkers

Ben jij een echte dwarsdenker en houd jij van boeken die je tot nadenken zetten? Dan past het thema Rebellen en dwarsdenkers van de 85e Boekenweek perfect bij jou. Deze week is daarom hét moment om het boek Stop met redelijk zijn te lezen.

Auteur Eleanor Gordon-Smith laat in haar boek zien hoe wij van mening veranderen en hoe levensveranderingen zelden plaatsvinden na een zorgvuldige afweging.

Veranderen van gedachten

‘Het blijkt dat we denken al te weten hoe een rationele geest eruitziet, en de enige vraag is dus waarom andere mensen daar niet aan voldoen’, schrijft Gordon-Smith. De ideale manier om van gedachten te veranderen is rustig aan ingaan op een goed beredeneerd argument. Reageren op feiten en niet op ons zelfbewustzijn of de mensen om ons heen. Niet ingaan op de sirenenzang van de emotie.

 

Tv-programma’s

Mensen spreken graag over de ‘publieke sfeer’ – en als die al bestaat, dan zou die met haar gekromde vormen dit geïdealiseerde beeld weerspiegelen. Hoeveel televisieprogramma’s zijn er niet gewijd aan de magie van twee partijen die tegenovergestelde dingen beweren in de hoop ons van gedachten te doen veranderen. In de naamgeving van dit soort evenementen zit ook altijd een kleine beloning ingebakken.

Hoe dapper zijn we immers niet omdat we naar het Festival van de Gevaarlijke Ideeën durven te gaan? En hoe slim ben ik omdat ik een abonnement heb op de debatten van Intelligence Squared?

 

Goed redeneren

De juiste manier om te redeneren, althans in overeenstemming met het ideaal van dit moment, is afstand nemen van ego en emotie. Daarmee ga je een soort gedesinfecteerde discussie-operatiekamer binnen, waar de hermetisch afgesloten ventilatieopeningen voorkomen dat het pluis van alledag de gesteriliseerde waarheid kan besmetten.

 

Geïnteresseerd geworden naar het boek? Bestel Stop met redelijk zijn van Eleanor hier!

Meer weten? Bekijk hier Stop met redelijk zijn van Eleanor Gordon-Smith