Op 21 november 2024 is het Wereld Filosofiedag. Wereld Filosofiedag is opgericht door Unesco en draait om het leren ‘te reflecteren op het reflecteren’. Op deze dag staan vragen centraal die ons allemaal aangaan: Wat houdt het in om een goed leven te leiden? Wat betekent rechtvaardigheid in onze samenleving? Filosofie daagt ons uit om kritisch te denken, niet alleen over de wereld om ons heen, maar ook over onze eigen overtuigingen en waarden. Ook herinnert deze dag ons eraan dat filosofie toegankelijk is voor iedereen die openstaat voor nieuwe inzichten en het stellen van vragen. Iedereen kan filosoferen!
Vijf filosofische boeken om mee te beginnen:
Leer denken als filosoof
Hoe kan filosofie ons helpen in een tijd waarin zowel maatschappelijke als persoonlijke problemen alleen maar groter lijken te worden? Door alles te bevragen!
In Leer denken als een filosoof presenteert Baggini twaalf fundamentele principes voor een meer humane, evenwichtige en rationele benadering van het denken. Van het in twijfel trekken van alles, ook onze eigen vragen, tot het vasthouden aan feiten en het streven naar zelfstandig denken, zonder eenzelvig te worden. Met alledaagse voorbeelden daagt Baggini ons uit om onze denkwijze te herzien en laat hij zien hoe deze principes kunnen worden toegepast in ons eigen leven.
Denken in systemen
De problemen van onze tijd, zoals ziekte, oorlog, armoede en het klimaat, zijn in essentie systeemfouten. Ze kunnen niet opgelost worden door aan één geïsoleerd knopje te draaien, omdat de effecten op het geheel voor ons niet te overzien zijn. Denken vanuit het grotere systeem biedt een uitweg.
Dit is het toegankelijke en cruciale basisboek voor systeemdenken, dat door wetenschappers, docenten en journalisten gezien wordt als een van de belangrijkste boeken om onze samenleving te begrijpen.
De Humanisten
Sarah Bakewell schetst de fascinerende geschiedenis van het humanisme: het verhaal van mensen die zelf wilden denken, los van traditie en georganiseerde religie. Deze vrijdenkers maakten het wereldbeeld dat in het Westen nog steeds het onze is en deden baanbrekende ontdekkingen in wetenschap, filosofie, literatuur en beeldende kunst.
Bakewell onderzoekt wat humanisme is en hoe het door de geschiedenis heen tot bloei is gekomen ondanks tegenstand van fanatici, mystici, tirannen en cultuurpessimisten.
Overweldigend
De klimaatcrisis en coronapandemie, oorlogsgeweld, psychisch en lichamelijk leed en problemen in onze eigen sociale kring: het overweldigt en overmeestert ons. Continu zijn we op zoek naar evenwicht en een manier om hiermee om te gaan. Maar hoe doen we dat?
Frits de Lange verweeft inzichten van grote denkers met persoonlijke ervaringen en laat ons inzien dat overweldiging zo slecht nog niet is. Overweldigende ervaringen zijn juist de grond van ons bestaan. Dit besef biedt ons een sleutel tot een nieuwe, rijkere verhouding met de wereld om ons heen.
‘Het héle leven ís overweldigend, is de stelling die ik in dit boek verdedig. Ik zoek naar een manier om met die overweldiging om te gaan, zodat ik er niet door verpletterd word, maar er mijn geluk in vind.’
Wat zou Simone de Beauvoir doen
Simone de Beauvoir was een van de belangrijkste filosofen uit de 20ste eeuw. Ook de afgelopen jaren staat zij opnieuw in de aandacht. Dit boek is een oproep om in de geest van De Beauvoir authentiek te leven.
Skye Cleary leidt ons langs thema’s als vriendschap, romantische liefde, huwelijk, kinderen en de dood. Ze toont hoe De Beauvoir zelf worstelde om haar eigen pad te vinden, in een tijd even chaotisch en verontrustend als de onze. Cleary maakt hiermee de denkbeelden van De Beauvoir relevant voor de 21ste eeuw.
Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!