Thich Nhat Hanh laat zien dat erkenning angst hanteerbaar maakt. Angst beheerst het leven van velen: angst voor eenzaamheid, voor verlies, voor ziekte of dood. Angst verlamt, en daarom duwen we deze emotie het liefst ver weg. Zijn aanpak: spoor de oorsprong van deze negatieve emotie op, en leer los te laten. Zo kun je alle vormen van angst het hoofd bieden. De mindfulnessoefeningen die Thich Nhat Hanh aanreikt, helpen daarbij.
De kunst van het leven van Thich Nhat Hanh introduceert zeven transformerende meditaties, die een volkomen nieuw licht werpen op ons leven, onze relaties en onze verbondenheid met de wereld. De meditaties gaan terug op de laatste lezingen van Thich Nhat Hanh, kort voor zijn plotselinge ziekenhuisopname. Met veel persoonlijke ervaringen laat hij zien dat iedereen een gelukkig, vredig en actief leven kan leiden en ouderdom en dood open, vreugdevol en zonder angst tegemoet kan treden.
Thich Nhat Hanh stelt in Stilte dat ons hoofd vol lawaai zit omdat we non-stop denken. Daardoor horen we de roep van het leven en de roep van de liefde niet meer. De zenmeester legt uit hoe we kunnen leren luisteren naar de stilte.
Over de auteur
Thich Nhat Hanh – monnik, zenleraar, schrijver en vredesactivist – in 1926 geboren en in 2022 overleden in Vietnam, organiseerde direct na het uitbreken van de oorlog een van de grotere geweldloze verzetsbewegingen van deze tijd, gebaseerd op de principes van Ghandi. Hij werd door Martin Luther King voorgedragen als kandidaat voor de Nobelprijs voor de Vrede en woonde ruim twintig jaar in ballingschap in Frankrijk, waar hij het meditatiecentrum `Plum Village’ oprichtte.
De afgelopen tien jaar gaf hij over de hele wereld lezingen en retraites. Hij was mild, bescheiden en was maatschappelijk zeer betrokken. Dat maakt hem ook nu nog zeer geliefd. In simpele bewoordingen wist hij de essentie van de boeddhistische leer uit te leggen, direct gekoppeld aan de praktijk van het dagelijks leven.