Op 11 augustus 2024 vieren we Zoon- en Dochterdag. Een speciale dag die in het teken staat van de waardering van de band tussen ouders en hun kinderen. Zoon- en Dochterdag draait om het versterken van familiebanden en het tonen van liefde en waardering. Het is een dag waarop ouders hun kinderen kunnen laten weten hoe belangrijk ze voor hen zijn, en kinderen die liefde voor hun ouders extra kunnen uiten.
Zoon- en Dochterdag biedt een moment van reflectie in de vaak drukke levens van gezinnen. Het herinnert ons eraan om stil te staan bij de waardevolle relaties in ons leven en om tijd te nemen om deze te vieren. In een wereld waar we soms te veel afgeleid zijn door technologie en dagelijkse verplichtingen, nodigt deze dag ons uit om bewust contact te maken met degenen die het dichtst bij ons staan.
Op 11 augustus 2024 is het tijd om even stil te staan bij wat er echt toe doet: familie.
Wilt u op deze dag een mooi boek lezen? Bekijk dan onderstaande boeken.
Moeder van 40.000 kinderen
Vanessa Umboh komt op voor de 40.000 kinderen in Rotterdam die in armoede leven. Met haar stichting Stem zonder Gezicht zet ze deze grootschalige armoede op de politieke agenda en organiseert ze veel activiteiten. Langzaamaan lukt het haar de kinderen via alle mogelijke routes weer terug te brengen in het hart van de samenleving.
Maar dan stort ze in en raakt ze depressief. Vanessa’s eigen idealisme heeft haar opgebrand en haar missie gaat in vlammen op. Na een lang louteringsproces blikt ze met journalist Jasper van den Bovenkamp terug. Umboh laat zien hoe armoede tot in elke vezel van het bestaan doordringt. Ondertussen levert ze ongezouten kritiek op het systeem. Maar bovenal geeft ze de mens in armoede een gezicht dat recht aangekeken kan worden.
Moeder van 40.000 kinderen vertelt ten diepste hoe moeilijk het is om echt iets te veranderen in de samenleving, maar dat dat geen reden is om helemaal niets te doen. Vanessa’s verhaal biedt lessen voor mensen die willen leven voor hun idealen.
Bestel hier het boek of het e-book.
Generatie angststoornis
In dit boek ontwaart de sociaal psycholoog Jonathan Haidt een pijnlijke paradox: terwijl we onze kinderen in de fysieke wereld meer en meer beschermen, laten we ze in de digitale wereld vogelvrij. Haidt laat zien dat deze ontwikkeling en de opkomst van de iPhone en sociale media hebben geleid tot een enorme stijging in het aantal mentale problemen onder tieners en jongeren. Denk hierbij vooral aan klachten als angststoornissen, depressies en zelfmutilatie.
De effecten op de sociale en neurologische ontwikkeling van kinderen zijn schrikbarend. Haidt legt uit waarom sociale media meisjes meer schaden dan jongens en waarom jongens zich terugtrekken uit de echte wereld naar de virtuele wereld, met rampzalige gevolgen voor henzelf, hun families en de samenleving.
In Generatie angststoornis, dat bij verschijning in Amerika en Engeland op nummer 1 binnenkwam in de bestsellerlijsten, roept Haidt krachtig op tot collectieve actie. Hij beschrijft concrete stappen die ouders, leraren, scholen, techbedrijven en overheden kunnen nemen om de epidemie van psychische aandoeningen te stoppen en onze kinderen gezond op te laten groeien.
Bestel hier het boek of het e-book.
Iedereen kan het verschil maken
Hoe worden trauma’s en pijn uit de kindertijd verwerkt? Waar vinden we veerkracht? En welke lessen trekken we voor de vele kinderen die momenteel in onveiligheid opgroeien?
In Iedereen kan het verschil maken deelt psycholoog Leony Coppens inzichten over trauma en veerkracht, geïllustreerd met persoonlijke verhalen en praktijkvoorbeelden. Voor iedereen die een positieve impact wil hebben op het leven van een kind, biedt dit boek waardevolle inzichten en inspiratie.
Inclusief 12 indrukwekkende interviews met ervaringsdeskundigen, waaronder Lily Monori van Dijken en Israel van Dorsten.
Bestel hier het boek of het e-book.
Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!