Zuster True Dedication voor lezingen en retraite naar Nederland

Zuster True Dedication, boeddhistische non en meditatieleraar in de traditie van zenmeester Thich Nhat Hanh, komt eind april naar Nederland. Zij begeleidt een grote retraite in Biezenmortel en geeft een drietal lezingen: in Utrecht, Amsterdam en Nijmegen. Aanleiding is de verschijning van het nieuwe boek van Thich Nhat Hanh, Met zen de planeet redden (Ten Have, 2022). Zuster True Dedication zal tijdens haar lezingen oefeningen en inzichten delen uit dit boek, dat zij zelf heeft samengesteld en van uitleg voorzien.

Over de tour

De Nederlandse gemeenschap van Leven in Aandacht en jongerenbeweging Wake Up zijn met groot enthousiasme bezig de komst van zuster True Dedication voor te bereiden. Samen met lokale meditatiegroepen organiseren zij een viertal events:

Het team van monniken en nonnen dat samen met de zuster de mindfulness programma’s  verzorgt bestaat uit zr. Sang Nghiem, br. Pham Hanh, br. Phap Linh (t/m de retraite) en br. Ruong Hieu. Zr. True Dedication en br. Phap Linh zijn van origine afkomstig uit het VK. De andere kloosterlingen komen uit Nederland.

Alle events van de tour worden georganiseerd door Stichting Leven in Aandacht (www.aandacht.net) samen met de jongeren van Wake Up. Uitzondering is van die in Utrecht. Daar is het Meditation Lab van de Universiteit Utrecht de organisator. De bijeenkomsten zijn voor iedereen toegankelijk. De voertaal is Engels met mogelijkheid voor Nederlandse vertaling (simultaan).

Over Met zen de planeet redden

Het boek Met zen de planeet redden biedt perspectief voor iedereen die zich machteloos voelt tegenover de grote problemen van deze tijd, zoals de klimaatverandering, ongelijkheid, racisme, de pandemie.  Al kunnen we de wereldproblemen niet een-twee-drie oplossen, we kunnen wel onze geest veranderen – dat maakt het verschil. Mindfulness verandert de manier waarop we naar de wereld kijken, en daardoor ook ons handelen en onze omgang met onze naasten, zo wordt in het boek gesteld. Het boek staat vol met voorbeelden van engagement, inspirerende boeddhistische teksten en toegankelijke dagelijkse meditaties.

“Op dit moment staan wij op een uiterst belangrijk kruispunt van crises: ecologische verwoesting, grote klimaatveranderingen, toenemende ongelijkheid, uitbuiting, rassendiscriminatie, de impact van de pandemie. De toestand is meer dan dringend. Om deze uitdagingen met alles wat we in ons hebben aan te kunnen gaan, zullen we manieren moeten vinden om onze helderheid, onze moed en ons mededogen te versterken.”

“De zenboeddhistische praktijk van mindfulness kan ons helpen uit de destructieve consumptiecyclus te breken en in harmonie met de planeet te leven”.

Over sr True Dedication

Zuster True Dedication is de co-auteur van het laatste boek van Thich Nhat Hanh, Met zen de planeet redden (2022), evenals van zijn eerdere boeken De kunst van het leven (2017) en Liefdesbrieven aan de aarde (2013). Voordat ze in 2008 op 27-jarige leeftijd in het klooster trad, studeerde zij geschiedenis en politicologie aan de Universiteit van Cambridge, hostte ze een feministische blog en werkte ze als journaliste voor BBC News in Londen. Zuster True Dedication is mede-oprichter van de internationale Wake Up beweging. Dit is een gemeenschap van jonge mensen die samen mindfulness beoefenen en bewust willen leven om van de wereld een betere plek te maken.


Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!