Boeken advertentie De Groene Amsterdammer


Wittgenstein
Een biografie
Met zijn scherpe denken veranderde Ludwig Wittgenstein (1889-1951) de koers van de twintigste eeuw voorgoed. Dat laat de Britse filosoof Ray Monk zien in zijn veelgeprezen biografie, die inmiddels de status van een klassieker heeft. Monk bestudeerde hiervoor niet alleen de geschriften en correspondentie van Wittgenstein; hij sprak ook met zijn vrienden, familie en studenten. Een fascinerend portret van een onontkoombaar denker.‘Een mooiere hoofdpersoon voor een biografie is nauwelijks denkbaar. Voor een roman trouwens ook niet. Hij kan wedijveren met de beste literaire personages uit de bellettrie.’ – Trouw


De kunst van veranderen
Willen, kunnen en doen in 7 stappen
In dit boek deelt psycholoog Roel Verheul een beproefde methode om gewenste veranderingen te bereiken. Veranderen is misschien wel de belangrijkste vaardigheid in ons leven en gelukkig kan iedereen zich deze kunst eigen maken. Het draait om drie dingen: willen, kunnen en doen. In zijn boek werkt Verheul de drie elementen uit in zeven stappen. In elke stap staan inspirerende lessen en oefeningen voor jezelf of voor in teamverband. Daarmee is dit inspirerende boek geschikt voor veranderingen bij individuen en in organisaties.

 
 
 
De moeder van de vooruitgang
Hoe goede ideeën worden genegeerd in een wereld gebouwd door mannen

In De moeder van de vooruitgang laat Katrine Kielos-Marçal zien dat de achterstelling van vrouwen niet alleen henzelf betreft, maar iedereen. Ze laat zien hoe belangrijke technologische innovaties als de elektrische auto en de rolkoffer decennialang niet verder zijn ontwikkeld omdat ze als te vrouwelijk werden gezien. De wereld zou er heel anders uitgezien hebben als we het vrouwelijke eerder al net zo universeel als het mannelijke hadden gezien. Tegelijkertijd ligt hier ook de hoop van de mensheid: 50 procent van ons potentieel is nagenoeg onbenut.

 

 width=

De wereld als inzet
Wat wij mensen delen

In een tijdperk van crises en democratisch verval, rijst de vraag wat we onder samen leven verstaan. Hoe kunnen wij de vrijheid van meningsuiting beschermen en het respect voor de feitelijke waarheid behouden? Hoe bestrijden we de domheid van (sommige) complottheorieën? In welke ervaringen komt een ontmoeting met de medemens tot stand? Dirk De Schutter biedt in dit belangwekkende boek een nieuwe formulering voor onze samenleving. Gebaseerd op vrijheid, vriendschap en het feit dat er altijd al een ‘wij’ is.

 


Nieuwe vervreemding
Hoe technologie onze wereld betovert

Sinds 2018 schrijft Roland van der Vorst wekelijks columns voor het Financieele Dagblad over technologie en innovatie. Zijn stukken kenmerken zich door tegendraadse ideeën en een heldere stijl, waarmee hij al snel een favoriet onder de lezers werd. Dit boek bundelt zijn beste stukken, die onverminderd actueel blijken te zijn. De hamvraag bij Van der Vorst blijkt telkens: wat doen wij met technologie en wat doet technologie met ons?

 

De kracht van vriendelijkheid
Hoe je aardiger wordt voor jezelf, anderen en de wereld
In dit boek overtuigt Claudia Hammond ons van de kracht van vriendelijkheid, ze laat zien hoe we zelf vriendelijker kunnen worden en wat de voordelen hiervan zijn. Hammond geeft 7 tegendraadse lessen, zoals dat er meer vriendelijkheid in de wereld is dan we denken, dat je je beter gaat voelen door vriendelijk te zijn en dat vriendelijke mensen ook winnaars kunnen zijn. Hammond baseert zich op haar onderzoek aan de University of Sussex, waar zij het grootste wetenschappelijke onderzoek naar vriendelijkheid ter wereld deed.‘Fascinerend en prikkelend. Vol met nuchtere en alledaagse wijsheid.’ – The Daily Mail
 
 
 

Bewustzijnscultuur
Spiritualiteit, intellectuele integriteit en de planetaire crisis

In dit boek laat filosoof Thomas Metzinger zien hoe bewustzijnsonderzoek ons kan helpen een ethiek te ontwikkelen in onze tijd van crisis. Wij mensen kunnen onszelf straks niet meer serieus nemen als rationele wezens, omdat we decennialang empirische feiten hebben genegeerd met een verwoeste planeet als gevolg. Volgens Metzinger hebben we een radicaal nieuwe bewustzijnscultuur nodig gebaseerd op eerlijkheid, compassie en creativiteit.

Tijd is
Op zoek naar een leven voorbij de klok

Tijd is is urgent en zet de persoonlijke preoccupatie met tijd in een breder perspectief.’ – NRC

‘Zoals een goed boek dat kan, greep het me bij vlagen zo dat mijn gevoel van tijd veranderde.’ – De Correspondent

In Tijd is biedt New York Times-bestsellerauteur Jenny Odell een radicaal nieuw perspectief op wat tijd voor ons betekent. Vaak lijkt het alsof we de slaaf zijn van onze agenda, dat we tijd te kort komen om alle taken te volbrengen.

Volgens Odell komt dit omdat we het slachtoffer zijn van een verkeerd begrip van tijd. Zij duikt in filosofie en geschiedenis, maar kijkt ook naar ervaringen van tijd in de wereld om haar heen. Daarnaast bespreekt ze hoe oorspronkelijke Amerikanen tijd ervaren en gaat daarbij terug naar haar eigen roots. Tijd is biedt een caleidoscopisch perspectief op een beter leven. Een bevrijdend boek, dat hard nodig is.

 

sarah bakewell

De humanisten
Dromers, denkers en onderzoekers die de wereld veranderden

Sarah Bakewell schetst de fascinerende geschiedenis van het humanisme: het verhaal van mensen die zelf wilden denken, los van traditie en georganiseerde religie. Deze vrijdenkers maakten het wereldbeeld dat in het Westen nog steeds het onze is en deden baanbrekende ontdekkingen in wetenschap, filosofie, literatuur en beeldende kunst.

Bakewell onderzoekt wat humanisme is en hoe het door de geschiedenis heen tot bloei is gekomen ondanks tegenstand van fanatici, mystici, tirannen en cultuurpessimisten.

‘Bakewell is erudiet en kent haar onderwerp door en door. Ze slaagt erin haar rode draden – ‘een onderzoekende houding’, ‘onderlinge sympathie tussen mensen’ en ‘afkeer van oorlog’ – te illustreren op basis van de afzonderlijke schrijvers.’ – Trouw