Boeken advertentie de Volkskrant 2024

 

Generatie angststoornis

Jonathan Haidt onthult een vreemde paradox: terwijl we onze kinderen in de fysieke wereld steeds meer beschermen, laten we hen in de digitale wereld vogelvrij – met desastreuze gevolgen voor hun mentale welzijn. Sinds 2010 is het aantal mentale problemen bij kinderen en jongeren exponentieel gestegen. In Generatie angststoornis legt Haidt een verband tussen deze alarmerende ontwikkeling en de opkomst van sociale media zoals Facebook, Instagram en TikTok.

 Of bestel hier het e-book

 

Geschiedenis voor morgen

Met welvaartsstaten die wankelen, megadroogtes die dreigen, rechtsextremisme dat oprukt, supercyclonen die verwoesting zaaien en ongebreidelde virussen die pandemieën veroorzaken, lijkt de mensheid een tijdperk van voortdurende crisis in te gaan, waarin de toekomst meer dan ooit onzeker is. Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles? Terwijl politici vastzitten in het nu, pleit Krznaric voor een blik achterwaarts om de toekomst vorm te geven. Hij put hoopvolle lessen uit de geschiedenis om deze crises te overwinnen en onthult hoe het verleden niet alleen ons begrip van gisteren verdiept, maar ook onze relatie met de toekomst herdefinieert.

Of hier bestel het e-book

 

Wie is er bang voor gender

Hoe kon gender, ooit een term voor vrijheid, emancipatie en zelfbeschikking van vrouwen en de lhbtqia+-gemeenschap, zo verontrustend worden dat er een wereldwijde antigenderbeweging is opgekomen? In Wie is er bang voor gender? analyseert hen minutieus de holle retoriek en de fantasmatische angsten die op gender geprojecteerd worden door conservatief-religieuze organisaties, opkomende autoritaire regimes, fascistische formaties en transuitsluitende feministen.

Of bestel hier het e-book

 

 

Iedereen kan het verschil maken

Hoe worden trauma’s en pijn uit de kindertijd verwerkt? Waar vinden we veerkracht? En welke lessen trekke we voor de vele kinderen die momenteel in onveiligheid opgroeien? In Iedereen kan het verschil maken deelt psycholoog Leony Coppens inzichten over trauma en veerkracht, geïllustreerd met persoonlijke verhalen en praktijkvoorbeelden. Voor iedereen die een positieve impact wil hebben op het leven van een kind, biedt dit boek waardevolle inzichten en inspiratie.

  Of bestel hier het e-book

 

 

Leer denken als een filosoof

In Leer denken als een filosoof presenteert Baggini twaalf fundamentele principes voor een meer humane, evenwichtige en rationele benadering van het denken. Van het in twijfel trekken van alles, ook onze eigen vragen, tot het vasthouden aan feiten en het streven naar zelfstandig denken, zonder eenzelvig te worden. Met alledaagse voorbeelden daagt Baggini ons uit om onze denkwijze te herzien en laat hij zien hoe deze principes kunnen worden toegepast in ons eigen leven.

 Of bestel hier het e-book

 

 

Een God die in mij gelooft

In dit boek biedt Claartje Kruijff tegendraadse en bevrijdende perspectieven op wat geloven anno nu kan zijn. Veel mensen zijn losgeraakt van religie, maar herkennen zich in wat Julian Barnes zo mooi zei: ‘ik geloof niet in God, maar ik mis hem wel’. Of ze zeggen dat ze niet gelovig zijn, maar wel spiritueel. En dat ze wel willen geloven, maar het gewoonweg niet kunnen. Voor Kruijff is dit verlangen het beginpunt voor een nieuw gesprek over God.

  Of bestel hier het e-book

 

 

Filterwereld

Kyle Chayka onthult hoe algoritmen onze online- en offline ervaringen beïnvloeden, leidend tot een wereld van eindeloze consumptie en algemene angst. Hij onderzoekt hoe menselijke ervaringen beperkt worden door technologiebedrijven die uit zijn op winst. Onze cultuur wordt vervlakt door suggesties van algoritmen die vooral gebaseerd zijn op meer van hetzelfde.

 Of bestel hier het e-book