De gelukshypothese: oude wijsheid voor moderne tijden
Over Jonathan Haidt
Jonathan Haidt is een Amerikaanse sociaal psycholoog. Zijn meest recente boek Generatie angststoornis over de gigantische, geestelijke schade van smartphones en social media werd een internationale besteller. Eerder verschenen zijn boeken Het rechtvaardigheidsgevoel en De betutteling van de Amerikaanse geest. Ook was hij te zien in de documentaire The Social Dilemma, over de verslavende werking van sociale media.
Op 10 juli 2025 verschijnt zijn nieuwe boek De gelukshypothese, de waarheid van oude levenswijsheid.
Nieuw van Jonathan Haidt
De gelukshypothese
Van de auteur van Generatie angststoornis: positieve psychologie voor een betekenisvol en gelukkig leven.
In De gelukshypothese combineert sociaal psycholoog Jonathan Haidt eeuwenoude wijsheden met moderne psychologie om de sleutel tot een gelukkiger leven te onthullen. Hij onderzoekt tien tijdloze ideeën en laat zien hoe we deze kunnen toepassen in onze hedendaagse wereld.
Met inspiratie van onder anderen Boeddha, Shakespeare en Benjamin Franklin biedt Haidt praktische inzichten voor meer optimisme, betere relaties en innerlijke balans. Een inspirerend boek over het vinden van geluk en betekenis in een complexe, moderne wereld.
De media
Generatie angststoornis
'Haidt is een man met een missie: een einde maken aan het collectieve falen.'
— The New York Times
De gelukshypothese
'Bijna iedereen kan zijn of haar geluk vergroten met behulp van een of meerdere benaderingen die in dit boek worden beschreven.'
— Keith Harris, California State University
Generatie angststoornis
‘Jonathan Haidt is een moderne profeet, vermomd als psycholoog.’
— Susan Cain
Eerder verschenen van Jonathan Haidt
Generatie angststoornis
In dit boek ontwaart de sociaal psycholoog Jonathan Haidt een pijnlijke paradox: terwijl we onze kinderen in de fysieke wereld meer en meer beschermen, laten we ze in de digitale wereld vogelvrij. Haidt laat zien dat deze ontwikkeling en de opkomst van de iPhone en sociale media hebben geleid tot een enorme stijging in het aantal mentale problemen onder tieners en jongeren. Denk hierbij vooral aan klachten als angststoornissen, depressies en zelfmutilatie.
De effecten op de sociale en neurologische ontwikkeling van kinderen zijn schrikbarend. Haidt legt uit waarom sociale media meisjes meer schaden dan jongens en waarom jongens zich terugtrekken uit de echte wereld naar de virtuele wereld, met rampzalige gevolgen voor henzelf, hun families en de samenleving.
In Generatie angststoornis, dat bij verschijning in Amerika en Engeland op nummer 1 binnenkwam in de bestsellerlijsten, roept Haidt krachtig op tot collectieve actie. Hij beschrijft concrete stappen die ouders, leraren, scholen, techbedrijven en overheden kunnen nemen om de epidemie van psychische aandoeningen te stoppen en onze kinderen gezond op te laten groeien.
De betutteling van de Amerikaanse geest
‘Een verontrustende en uitgebreide analyse van recente trends op universiteiten. Haidt en Lukianoff merken iets ongekends en angstaanjagends op.’ – The New York Times
De afgelopen jaren is er veel veranderd op de universiteiten. Sprekers wordt de mond gesnoerd, studenten en professors lopen op eieren en durven niet vrij te spreken. Angststoornissen, depressies en zelfmoorden nemen toe. Hoe is deze situatie tot stand gekomen?
Jonathan Haidt en Greg Lukianoff laten in dit boek zien wat de cultuur van safe spaces aan Amerikaanse universiteiten doet met de geest van studenten. Door een sterke doorvoering van politieke correctheid wordt ons vermogen om kritisch na te denken in gevaar gebracht. De auteurs anlayseren de bedoelingen en ideeën achter deze trend en laten zien wat de effecten zijn, zowel binnen de universiteiten als op de maatschappij.
Het rechtvaardigheidsgevoel
Sociaal psycholoog Jonathan Haidt verklaart de steeds grotere wordende polarisatie vanuit de morele waarden in ons brein.
Waarom zijn conservatieve en progressieve mensen het zo oneens over politiek en religie? Volgens sociaal psycholoog Jonathan Haidt ligt dit aan de manier waarop het brein werkt. Conservatieven en progressieven vinden instinctief verschillende waarden belangrijk. Deze waarden verbinden ons met een gemeenschap, maar verblinden ons tegelijk voor het standpunt van de ander. Volgens Haidt is kennis van dit proces het begin om dichter bij elkaar te komen.
Dit invloedrijke, nu al klassieke boek is voor het eerst in het Nederlands vertaald.
'Dit boek heeft alles in zich om net zo’n klassieker te worden als 'Ons feilbare denken' van Daniel Kahneman.' – Grietje Braaksma, NPO De Ochtend van 4