Over Frits de Lange
Frits de Lange is hoogleraar ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (Groningen). Daarnaast doceert hij o.a. aan de filosofische Academie op Kreta. Regelmatig schrijft hij voor Trouw en op zijn naam staan verschillende boeken. Zie ook: www.fritsdelange.nl
Boeken
In alles tot het uiterste
Simone Weil (1909-1943) was een van de belangrijkste filosofen van de 20ste eeuw, een religieuze mysticus en een politiek activist ineen. In dit boek portretteert Frits de Lange een radicale vrouw die in amper 34 jaar meerdere levens tegelijk leefde.
Een hoogbegaafde intellectueel die uit solidariteit een jaar lang loodzwaar werk verrichtte in een fabriek. Een pacifist die haar Spaanse geestverwanten gewapend te hulp komt als de burgeroorlog uitbreekt. Een Joodse vluchteling die zich in Londen aansluit bij het Franse verzet. In deze tour de force brengt De Lange al deze identiteiten en Weils denkbeelden samen in een toegankelijk geheel.
Overweldigend
De klimaatcrisis en coronapandemie, oorlogsgeweld, psychisch en lichamelijk leed en problemen in onze eigen sociale kring: het overweldigt en overmeestert ons. Continu zijn we op zoek naar evenwicht en een manier om hiermee om te gaan. Maar hoe doen we dat?
Frits de Lange verweeft inzichten van grote denkers met persoonlijke ervaringen en laat ons inzien dat overweldiging zo slecht nog niet is. Overweldigende ervaringen zijn juist de grond van ons bestaan. Dit besef biedt ons een sleutel tot een nieuwe, rijkere verhouding met de wereld om ons heen.
‘Het héle leven ís overweldigend, is de stelling die ik in dit boek verdedig. Ik zoek naar een manier om met die overweldiging om te gaan, zodat ik er niet door verpletterd word, maar er mijn geluk in vind.’
Eindelijk volwassen
‘Ik wil met dit boek een voorstel doen voor een ander script voor de tweede levenshelft, dat je helpt om er zin in te krijgen.’
Geloof je in het ideaal van de leeftijdsloze oudere? Of zie je ouderdom vooral als verval? Waar het eerste beeld een illusie verkoopt, is het tweede een domper. Frits de Lange geeft een eigenwijs derde scenario: de wijze oudere. In de tweede levenshelft leren we onszelf beter kennen en relativeren. Dat helpt je om met meer compassie naar de wereld te kijken, je in te spannen voor toekomstige generaties en minder bang te zijn om te sterven.
Heilige onrust
Met Heilige onrust schreef Frits de Lange een boek voor hen die het besef hebben van iets groters en sterkers dan zijzelf, maar dat moeilijk onder woorden kunnen brengen. Dit geldt voor veel kerkverlaters, maar vaak ook voor zoekers die in een seculier milieu zijn opgegroeid. De Lange identificeert zich met de moderne pelgrim, voor wie niet Santiago of het hiernamaals de bestemming is, maar de spirituele en fysieke ervaring van de pelgrimage zelf. Zo probeert hij de kern van de joods-christelijke traditie te doorgronden.
De media
‘Een prettig eerlijke biografie over filosofe Simone Weil die een fijne kennismaking met Weils leven en denken biedt.’ **** in Trouw over In alles tot het uiterste.
'Frits de Lange schreef opnieuw een wervelend boek, vlot leesbaar en tegelijk uitdagend en prikkelend.' – NieuwWij over Overweldigend