Simone de Beauvoir. Leven als filosofisch project

In samenwerking met Paradiso en Spui25

Evenement

Filosoof, bekroond auteur, existentialist, feministisch icoon – Simone de Beauvoir doordacht het leven en doorleefde haar denken. De nieuwe, monumentale biografie van Kate Kirkpatrick werpt een geheel nieuw licht op het leven van de Franse intellectueel. Met Kirkpatrick en andere schrijvers, filosofen en kunstenaars onderzoeken wij deze avond het filosofisch project dat De Beauvoir was.

Locatie: Aula, Universiteit van Amsterdam (Oude Lutherse Kerk, Singel 411). Voertalen: Nederlands en Engels. 

Tickets

De ticketverkoop gaat via Paradiso. Een ticket kost €14,50 (inclusief daglidmaatschap. Voor studenten is de prijs € 9,00.  Tickets kun je hier bestellen.

Programma

Simone de Beauvoirs romans wonnen prestigieuze literaire prijzen en haar boek De tweede sekse transformeerde het denken over seks en gender. Bekend was zij ook door haar relatie met filosoof Jean-Paul Sartre. Uit de nieuwe biografie van Kate Kirkpatrick blijkt echter dat het filmmaker Claude Lanzmann was aan wie zij schreef: ‘Jij bent mijn lot, mijn eeuwigheid, mijn leven…’. Ook wordt duidelijk dat De Beauvoir moeite had zichzelf filosoof te noemen. In Simone de Beauvoir. Een leven ontsluiert Kirkpatrick het persoonlijke mysterie rondom De Beauvoir en toont dat zij bepaalde filosofische ideeën die aan Sartre worden toegeschreven, al had ontwikkeld lang voordat ze Sartre kende. Kirkpatrick maakte gebruik van recent opgedoken materiaal, zoals dagboekaantekeningen van De Beauvoir en brieven aan haar geliefde Claude Lanzmann.

De biografie Simone de Beauvoir. Een leven verschijnt op 17 maart 2020 bij Uitgeverij Ten Have. Bij dezelfde uitgeverij verschijnt op 25 februari 2020 de brievenbundel Waarom ik zo van Simone de Beauvoir houd, waarin vijftien bekende schrijvers en journalisten vertellen waarom ze schatplichtig zijn aan De Beauvoir.

Over de sprekers

Kate Kirkpatrick is lector Religie, Filosofie en Cultuur op het King’s College in Londen. Eerder doceerde ze aan universiteiten in Herfordshire en Oxford over filosofie en het feminisme van Simone de Beauvoir. Ze is auteur van meerdere boeken en artikelen over De Beauvoir, Sartre en het existentialisme.

Jannah Loontjens is schrijver en filosoof. Als schrijver publiceert ze in verschillende genres: naast dicht- en essaybundels publiceerde ze vier romans. Vorig jaar verscheen Als het over liefde gaat, een essayistisch reisverhaal. Ze schrijft regelmatig opiniestukken en recensies voor onder andere NRC HandelsbladTrouw en de Volkskrant en verzorgt een maandelijkse rubriek voor Filosofie Magazine.

Daan Borrel is schrijver en freelance journalist. Ze schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, De Groene Amsterdammer en ELLE over seksualiteit, intimiteit en het lichaam. Afgelopen jaar maakte ze de podcast De bespreekkamer over de invloed van kanker op seksualiteit en intimiteit. In januari 2020 verscheen haar boek Jaar van het nieuwe verhaal over de zoektocht naar meer intimiteit en verbinding; in mei 2020 verschijnt Krabben. Van vrouw tot vrouw waarin ze samen met journalist en feminist Milou Deelen onderzoekt hoe vrouwen elkaar kunnen bevrijden.

Daan Roovers is docent filosofie aan de Universiteit van Amsterdam, programmamaker en redacteur bij Human en oud-hoofdredacteur van Filosofie Magazine. Zij is sinds 2019 Denker des Vaderlands en zet zich in voor de ontwikkeling van publieksfilosofie. Zo droeg zij onder meer bij aan de Nacht van de Filosofie, Stand-up Philosophy en de G8 van de Filosofie. Verschillende (publieks)filosofische boeken verschenen van haar hand, haar meest recente is een samenwerking met Marc van Dijk: Wij zijn de politiek (2019).

Khadija al Mourabit is fractiemedewerker voor GroenLinks in de Amsterdamse gemeenteraad en geeft regelmatig publieke optredens om te praten over diversiteit, gender en uitsluiting. Eerder studeerde zij filosofie en droeg gedichten voor tijdens filosofische en literaire festivals. In haar bekroonde documentaire Le Voyage de Khadija (2017) gaat ze op zoek naar haar rebelse oma. Na haar studie Brein & Cognitie aan de Universiteit van Amsterdam wil zij weer dichten.

Babs Gons is schrijver, performer, host, docent en initiator van een flink aantal spoken word-initiatieven.  Zij presenteert verschillende programma’s, waaronder de NK Poetry Slam en de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon, waarmee ze onder andere op Oerol en Lowlands stond en die een vast huis in De Melkweg heeft. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur. In 2019 verscheen Hardop, een door haar samengestelde bundel met het werk van achttien Nederlandse spoken word-dichters.

Hasna El Maroudi (moderator) is co-founder van het feministische platform Magazine Lilith. Ze is journalist, columnist, programmamaker en presentator. Hasna werkt onder meer voor de Volkskrant, De Correspondent en NPO Radio 1. Ook is ze het presentatiegezicht van de Vers Beton Live show. Haar werk is onder andere gepubliceerd in NRC Handelsblad, Trouw, The Huffington Post en Der Spiegel.