Jonathan Haidt

Over Jonathan Haidt

Jonathan Haidt is een Amerikaanse sociaal psycholoog. Zijn meest recente boek Generatie angststoornis over de gigantische, geestelijke schade van smartphones en social media werd een internationale besteller. Eerder verschenen zijn boeken Het rechtvaardigheidsgevoel en De betutteling van de Amerikaanse geest. Ook was hij te zien in de documentaire The Social Dilemma, over de verslavende werking van sociale media.


Boeken

Generatie Angststoornis

In dit boek ontwaart de sociaal psycholoog Jonathan Haidt een pijnlijke paradox: terwijl we onze kinderen in de fysieke wereld meer en meer beschermen, laten we ze in de digitale wereld vogelvrij. Haidt laat zien dat deze ontwikkeling en de opkomst van de iPhone en sociale media hebben geleid tot een enorme stijging in het aantal mentale problemen onder tieners en jongeren. Denk hierbij vooral aan klachten als angststoornissen, depressies en zelfmutilatie.

De effecten op de sociale en neurologische ontwikkeling van kinderen zijn schrikbarend. Haidt legt uit waarom sociale media meisjes meer schaden dan jongens en waarom jongens zich terugtrekken uit de echte wereld naar de virtuele wereld, met rampzalige gevolgen voor henzelf, hun families en de samenleving.

In Generatie angststoornis, dat bij verschijning in Amerika en Engeland op nummer 1 binnenkwam in de bestsellerlijsten, roept Haidt krachtig op tot collectieve actie. Hij beschrijft concrete stappen die ouders, leraren, scholen, techbedrijven en overheden kunnen nemen om de epidemie van psychische aandoeningen te stoppen en onze kinderen gezond op te laten groeien.

De betutteling van de Amerikaanse geest

De afgelopen jaren is er veel veranderd op de universiteiten. Sprekers wordt de mond gesnoerd, studenten en professors lopen op eieren en durven niet vrij te spreken. Angststoornissen, depressies en zelfmoorden nemen toe. Hoe is deze situatie tot stand gekomen?

Jonathan Haidt en Greg Lukianoff laten in dit boek zien wat de cultuur van safe spaces aan Amerikaanse universiteiten doet met de geest van studenten. Door een sterke doorvoering van politieke correctheid wordt ons vermogen om kritisch na te denken in gevaar gebracht. De auteurs anlayseren de bedoelingen en ideeën achter deze trend en laten zien wat de effecten zijn, zowel binnen de universiteiten als op de maatschappij.

Het rechtvaardigheidsgevoel

Waarom zijn conservatieve en progressieve mensen het zo oneens over politiek en religie? Volgens sociaal psycholoog Jonathan Haidt ligt dit aan de manier waarop het brein werkt. Conservatieven en progressieven vinden instinctief verschillende waarden belangrijk. Deze waarden verbinden ons met een gemeenschap, maar verblinden ons tegelijk voor het standpunt van de ander. Volgens Haidt is kennis van dit proces het begin om dichter bij elkaar te komen.

Dit invloedrijke, nu al klassieke boek is voor het eerst in het Nederlands vertaald.


De media

‘Generatie angststoornis is een beginpunt voor maatschappelijk debat en met concrete voorstellen een informatiebron voor bezorgde ouders.’ - NRC

‘Het rechtvaardigheidsgevoel heeft alles in zich om net zo’n klassieker te worden als 'Ons feilbare denken' van Daniel Kahneman.’ - Grietje Braaksma, NPO De Ochtend van 4 

‘Een verontrustende en uitgebreide analyse van recente trends op universiteiten. Haidt en Lukianoff merken iets ongekends en angstaanjagends op.’
 – The New York Times over Generatie angststoornis

‘Het belangrijkste boek van het jaar’ – De Ongelooflijke Podcast over Generatie angststoornis

‘Jonathan Haidt raakt een open zenuw’ – De Tijd over Generatie angststoornis

‘Beginpunt van maatschappelijk debat’ – NRC, vier sterren, over Generatie angststoornis

‘Ronkend, met veel onderzoek neergezet’ – WNL op Zondag over Generatie angststoornis

‘Jonathan Haidt is een moderne profeet, vermomd als psycholoog.’ – Susan Cain over Generatie angststoornis

‘Een belangrijk nieuw boek.’ – The New York Times over Generatie angststoornis

‘Iedere ouder moet onmiddellijk stoppen met wat ze doen en dit boek lezen.’ – Johann Hari over Generatie angststoornis