Over Liesbeth Woertman
Prof.dr. Liesbeth Woertman (1954) is emeritus hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht. Zij promoveerde in 1994 op het onderwerp lichaamsbeelden. Ze schreef meerdere bestsellers over identiteit, zelfbeeld en uiterlijk, waaronder Wie ben ik als niemand kijkt, Je bent al mooi en Pscyhologie van het uiterlijk.
Boeken
Zeg me wie ik ben
Identiteit is nog nooit zon heet hangijzer geweest. Je bepaalt zelf wie je bent, zo is het verhaal. Tegelijkertijd is de druk op de mentale zorg nog nooit zo hoog geweest.
In dit boek prikt Liesbeth Woertman de luchtbel van grenzeloze autonomie overtuigend door. Ze gebruikt kennis van filosofen, feministen, wetenschappers en alledaagse voorbeelden om te laten zien dat identiteit altijd relationeel is: we worden gevormd door onze relaties met andere mensen en de wereld om ons heen.
Wie ben ik als niemand kijkt?
Wie ben ik als niemand kijkt? gaat over de rol van schoonheid en identiteit in het leven van vrouwen boven de veertig. Een van de dingen die vrouwen vanaf deze leeftijd vaak zeggen is ‘dat mannen steeds minder kijken’. Het verdwijnen van de male gaze opent nieuwe deuren en breekt oude concepten. Het geeft ruimte voor verwondering maar ook voor verdriet en verlies.
In dit nieuwe boek probeert Liesbeth Woertman de fictie van het zelf en de rol van het vrouwenlichaam in de oudere levensfasen te doordenken.
Psychologie van het uiterlijk
‘Ik doe het voor mezelf’ is een veelgehoorde uitspraak van mensen die cosmetische chirurgie ondergaan. We smeren zalfjes, slikken pillen en laten artsen snijden in ons eigen vlees. Doen we dat echt alleen maar voor onszelf? Liesbeth Woertman maakt in Psychologie van het uiterlijk duidelijk dat ons zelfbeeld bestaat bij de gratie van anderen. Zonder spiegel, geen zelfbeeld. Woertman kiest in haar boek niet alleen voor de psychologische invalshoek, maar gebruikt ook filosofische, biologische en sociologische inzichten.
Je bent al mooi
Je bent al mooi is het nieuwe boek van Liesbeth Woertman, expert op het gebied van lichaamsbeelden in relatie tot (sociale) media.
Hoewel we de afgelopen vijftig jaar feitelijk mooier zijn geworden — we hebben bijvoorbeeld een mooiere huid en een mooier gebit — blijkt uit onderzoek dat we steeds meer ontevreden zijn over ons uiterlijk. In een cultuur waar gemanipuleerde beelden de norm vormen, staat ons zelfbeeld onder grote druk.
We scrollen langs perfecte lichamen en levens over onze schermen, maar ons eigen bestaan lijkt helemaal niet zo volmaakt. Woertman onderzocht wat deze beelden doen met de manier waarop we ons eigen lichaam ervaren.
Door resultaten uit de psychologie te combineren met voorbeelden uit het dagelijks leven, reikt Woertman ons een boek aan vol pakkende en uitdagende inzichten. Persoonlijk wordt het op het moment dat Woertman beschrijft hoe de confrontatie met huidkanker haar dwong om op een nieuwe manier naar haar eigen lichaam te kijken.
De media
'Woertman trekt in haar nieuwste boek, met als ondertitel De schoonheid van imperfectie, ten strijde tegen het bombardement van onrealistische lichaamsbeelden waarmee de diverse media ons opjutten om met crèmes, fitness, kuren en correcties naar jeugdige perfectie te streven. Haar boodschap: luister naar je lichaam en besef dat je mooi bent zoals je bent, met alle opgelopen kreukels en barsten van dien. Een terechte boodschap.' - De Volkskrant over Je bent al mooi
'Woertman schrijft beschouwend, haalt waar nuttig inzichten uit de wetenschap aan en nodig de lezer uit tot meedenken'. - Psychologie Magazine over Je bent al mooi
'Haar boek is een ode aan het geleefde leven dat zijn sporen nalaat en de kern toont.' – Trouw over Wie ben ik als niemand kijkt?
'Een bemoedigend boek.' – NRC over Wie ben ik als niemand kijkt?
'Wie ben ik als niemand kijkt is een boek dat je blik verruimt. Woertman combineert een autobiografische aanpak met recent sociaal-wetenschappelijk onderzoek. Ze kijkt met compassie naar de generaties vrouwen vóór haar en na haar. En naar zichzelf.' – De Bezieling over Wie ben ik als niemand kijkt?