Nieuw: 150 psalmen vrij

Vanaf vandaag is 150 psalmen vrij van Huub Oosterhuis beschikbaar in de (online) boekhandel. Huub Oosterhuis werkte bijna een halve eeuw aan een eigentijdse versie van de 150 psalmen. Zijn ideaal is een vrije, poëtische, zingbare herdichting. In 2012 werd 150 psalmen vrij uitgeroepen tot beste religieuze boek in Vlaanderen. Er zijn uiteindelijk meer dan 15.000 exemplaren van het boek verkocht.

 

Over het boek

De Psalmen zijn voor Huub Oosterhuis altijd een belangrijke

inspiratiebron geweest. In 1962 begon hij samen met Michel van der Plas en de exegeten Han Renckens en Pius Drijvers aan een nieuwe, Nederlandse vertaling. Dat leidde in 1967 tot de vele malen herdrukte uitgave van Vijftig Psalmen.

Daaruit volgt dat Oosterhuis na 30 jaar aan een geheel nieuwe, vrije vertaling van alle 150 Psalmen die hij in 2011 voltooide.

In Vlaanderen werd 150 Psalmen vrij uitgeroepen tot het beste religieuze boek.

Tien jaar later heeft hij tenslotte nog een aantal herzieningen aangebracht, die in deze uitgave zijn verwerkt. Een inspiratiebron voor kerkelijke en niet-kerkelijke liefhebbers van poëzie.

Lees alvast een fragment

En nu jij, kom op
doe wat met je zwaard
dwing ze op hun hurken, dat ik wegkom.
Zij zullen gedijen, zij wel
in hun welvarende buurten
met hun gevulde buiken
hun lege verzadigde kinderen
hun overgewichtige nakroost.

Maar ik zal, zuivere waarheid,
jouw gestalte aanschouwen
wakker worden in de morgen
jouw gezicht zien, me aan jou laven
en gelukkig zijn.

 


Wil je vaker op de hoogte worden gehouden van interessante boeken, acties en interviews? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!