Amerikaanse filosofie van John Kaag

Amerikaanse filosofie van John Kaag is nu verkrijgbaar in de (online) boekhandel!

‘Niet sinds Robert Pirsigs ”Zen en de kunst van het motoronderhoud” las ik zo’n betoverend samenspel van persoonlijke ervaring en formele filosofie als John Kaags Amerikaanse filosofie.’ – Robert D. Richardson (auteur van William James)

‘John Kaags boek is een wonderlijke combinatie van reisverslag, memoires, biografische schets en filosofische verhandeling.’ – De Groene Amsterdammer over Met Nietzsche de bergen in

 

 

Of bestel het e-book

Over het boek

In een afgelegen bibliotheek stuit John Kaag op het oeuvre van alle belangrijke Amerikaanse filosofen. Denk aan John Dewey, Walt Whitman en William James. Geïnspireerd door hen vertelt Kaag het voor velen onbekende verhaal van hun denken.

Verder is het een filosofie die het leven omarmt en zich kenmerkt door pragmatisme, zelfvertrouwen en zelftranscendentie. Tot slot verandert tijdens het lezen het persoonlijke leven van Kaag ook. Amerikaanse filosofie is een meeslepend verhaal over liefde, vrijheid en hoe wijsheid je leven op z’n kop kan zetten.

Lees alvast een fragment

Op een sombere ochtend in oktober stond ik in de regen in een modderige berm van Route 16. Ik declameerde regels uit Emersons Self-Reliance, wat me nogal zelfingenomen leek. Mijn Subaru stond opgekrikt op een dun uitziend mechanisme dat ik voor het eerst gebruikte. Iedereen kan een band verwisselen – behalve ik.

‘Vertrouw op jezelf: elk hart vibreert op dat ijzeren koord.’ Emerson kon opduvelen.

Mijn kruissleutel stak ongeveer een meter of tien verderop omhoog uit de modder – precies waar ik hem had heen gegooid. De wielbouten van de lekke band waren vastgeschroefd met een pneumatische sleutel. Hoe kon een gewone sterveling als ik die los krijgen? Ik had me altijd voorgesteld dat ik de taaie kracht bezat waar Emerson respect voor zou hebben gehad. Ik had mijn studententijd doorgebracht met zwemmen, roeien, hardlopen en had in het algemeen geprobeerd te laten zien dat ik de vaders van de Amerikaanse filosofie waard was – ik had hun onderliggende verhaal van ruig individualisme ter harte genomen. Maar nu dwongen een paar strakke bouten me om mijn rol in dat verhaal in twijfel te trekken.

Ik keek naar mijn natte handen. Ze waren rood en vol blaren van de mislukte pogingen om de bouten los te draaien. De pijn in mijn handen zei dat ik mijn voet moest gebruiken. Natuurlijk verboog de verdomde sleutel gewoon. En brak. En werd toen zo ver mogelijk weggegooid.

Over de auteur John Kaag

John Kaag (1979) is docent filosofie aan de Universiteit van Massachusetts Lowell. Met Nietzsche de bergen in is zijn eerste boek in het Nederlands.

Wil je wekelijks op de hoogte gehouden worden van nieuwe boeken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!