Vanaf vandaag is Een dag uit het leven van Tinkerbel van Imke Gilsing beschikbaar in de (online) boekhandel. Gilsing laat zien hoe het is om een psychose te hebben, in de isoleercel te zitten en ook hoe onmachtig omstanders en hulpverleners ermee omgaan.
Dit boek vertelt het waargebeurde, verschrikkelijke maar ook vaak geestige verhaal van Imke Gilsing. Tijdens een retraite kreeg zij een psychose. In een maandenlange gedwongen opname dacht ze dat ze Tinkerbel was en een relatie had met Jelle Brandt Corstius. Gilsing wil met haar verhaal de GGZ veranderen en meer begrip wekken voor mensen met psychische problemen.
Gek heb ik me nooit gevoeld toen ik psychotisch was. Het was alsof ik droomde met mijn ogen open. De reis van mijn leven, een enkeltje Neverland, waarin mijn innerlijke wereld de hoofdrol speelde. Ondanks, of misschien juist dankzij het feit dat ik vrijgezel was, draaide mijn psychose om, jawel, mannen! Mijn vader die ik al een leven lang miste, een zootje exen die ik maar moeilijk los kon laten en een bekende Nederlandse schrijver en documentairemaker, op wie ik hartstochtelijk verliefd werd.
Sommige psychoten denken dat ze God zijn of de duivel, of verantwoordelijk voor alle gestorvenen in de Tweede Wereldoorlog. Ik daarentegen veranderde in het elfje Tinkerbel en trouwde met Jelle Brandt Corstius, toen nog presentator van Zomergasten maar al snel mijn Peter Pan, en hallucineerde over het schrijven van een boek waardoor psychoten uit isoleercellen worden bevrijd.
Mijn psychose was acuut en heftig, als barensweeën, en duurde vier eindeloze weken, waarvan ik tien dagen opgesloten zat in een isoleercel. Ik was vierendertig en wist niet eens wat een
psychose was.
Imke Gilsing (Bergeijk), antropologe en filmmaakster, werkte voor Greenpeace en de VN. In 2010 werd Imke, toen 34, knetterpsychotisch. Over deze periode schreef zij Een dag uit het leven van Tinkerbel.