Eindelijk volwassen van Frits de Lange

Vanaf vandaag is Eindelijk volwassen van Frits de Lange beschikbaar. Het boek dat gaat over de wijsheid van de tweede levenshelft.

Of bestel het e-book hier.

Over het boek Eindelijk volwassen

Geloof je in het ideaal van de leeftijdsloze oudere? Of zie je ouderdom vooral als verval? Waar het eerste beeld vooral een illusie verkoopt, is het tweede nogal een domper. Frits de Lange geeft een eigenwijs derde scenario: de wijze oudere. De tweede levenshelft geeft ons namelijk zelfkennis en -relativering. Op onze oude dag kijken we met meer compassie naar de wereld, spannen we ons in voor toekomstige generaties en zijn we minder bang om te sterven. Benieuwd naar het boek? Klik dan hier!

Lees hier alvast een fragment

Zijn ouderen doorgaans wijze mensen? Ik begin dit boek als een gewaarschuwd mens: het verband tussen wijsheid en een gevorderde leeftijd is misschien wel een mythisch overblijfsel uit vroeger tijden, een illusie die in een moderne samenleving niet standhoudt. De psychoanalyticus Carl Gustav Jung beschouwde de Wijze Oudere als een archetype, een oerbeeld in ons collectieve onbewuste dat onze ervaringen van de constanten in onze menselijke natuur zoals geboorte, dood, seksualiteit en ouderschap, structureert en beïnvloedt. Zo’n archetype is bijvoorbeeld de Held, krachtig vertegenwoordigd en belichaamd in onze collectieve psyche door de eindeloze productie van heroische Hollywoodfilms. Hij staat ver van ons doorgaans weinig heroïsche leven af, maar niemand noemt hem een verzinsel. Integendeel, als een krachtig ideaal inspireert de Held ons tot moed en doorzettingsvermogen, zodat we ons ook bij heftige tegenstand niet uit het veld laten slaan.

Over de auteur

Frits de Lange is hoogleraar ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (Groningen) en buitengewoon hoogleraar systematische Theologie in Stellenbosch (Zuid-Afrika). Daarnaast doceert hij o.a. aan de filosofische Academie op Kreta. Regelmatig schrijft hij voor Trouw en op zijn naam staan verschillende boeken. Eerder verscheen van hem het meermaals herdrukte Heilige Onrust.

Wil je wekelijks op de hoogte gehouden worden van nieuwe boeken? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!